Dojemné loučení s olympijským medailistou Svojanovským: Jako by mě zbylo půl, truchlí bratr

V úterý v Jindřichově Hradci proběhlo poslední rozloučení s veslařem a olympijským medailistou Pavlem Svojanovským. Při obřadu sportovce uctil dojemnou řečí jeho bratr Oldřich, informuje web Blesk.cz. Na místo dorazil i hudebník Karel Vágner.

„Odešel chlap, který tu zanechal obrovský kus práce. Já to cítím tak, jako by odešla polovina mě. Odešel při dekorování mladých sportovců na stupních vítězů, kam celý život patřil,“ řekl Oldřich, bratr a sportovní parťák Pavla Svojanovského, informuje Blesk.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel fotbalový brankář Anton Flešár. Na mistrovství světa v Mexiku kryl záda Ivo Viktorovi

Pavel Svojanovský zemřel v neděli 31. března. Osudným se mu stal pád z improvizovaného pódia, na němž měl ocenit nejlepší běžce, kteří se zúčastnili závodu Běh Jarmily Kratochvílové.

Obřadu se zúčastnil i známý hudebník Karel Vágner, který se s bratry znal již z mládí. „Byl to kamarád. Kdysi jsem skákal o tyči v Rudé hvězdě a chodil mezi olympioniky. Tam jsem se spřátelil s bratry Svojanovskými,“ řekl Vágner.

Prvního velkého medailového úspěchu bratři Svojanovští s kormidelníkem Vladimírem Petříčkem dosáhli v roce 1969 na evropském šampionátu v Klagenfurtu, kde vyhráli před olympijskými vítězi z Mexika, Italy Primem Baranem a Angelem Rossettem. O dva roky později skončili na kontinentálním mistrovství druzí za východoněmeckou dvojicí Wolfgang Gunkel, Jörg Lucke, která je odsunula na druhé místo i v olympijském závodě na hrách v Mnichově 1972.

Čtyři roky nato byli Svojanovští s kormidelníkem Ludvíkem Vébrem na olympiádě v Montrealu třetí. Bronz získali rovněž na mistrovství světa v Lucernu v roce 1974.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Posun v kauze prasečích hlav u stadionu v Olomouci. Policie zadržela podezřelého cizince

Tagy: