Zajdeme spolu na kávu, přijal Jurečka ve studiu nabídku Juchelky. Proberou příspěvky na péči

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Aleš Juchelka (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 19.11.2023

V odlehčeném tónu se vedla debata ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečka (KDU-ČSL) a opozičního poslance Aleše Juchelky (ANO) ke konci pořadu Partie Terezie Tománkové. Juchelka si totiž postěžoval, že s ním Jurečka nejde na kávu a neprobere s ním vyřešení příspěvku na péči. Lidovecký ministr mu odpověděl, že s pozváním problém nemá a klidně spolu mohou zajít na kávu nebo dokonce kakao. O problému u příspěvku na péči totiž ví již delší dobu.

Oba politici se ostře střetli například u témat důchodové reformy nebo u cen energií na příští rok. V debatním pořadu ale našli shodu u nápravy jedné sociální dávky. „Jsem na celou vládu naštvaný, protože hází určité skupiny lidí přes palubu. Týká se to například slevy na poplatníka či zdravotně hendikapované,“ řekl Juchelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Jeho velkým tématem je příspěvek na péči, který by se měl změnit. „Je mi strašně líto, že jste mi nezavolal a nepozval mě na kávu. Mohli bychom to spolu probrat a dát dohromady. Samozřejmě souhlasím s pátým stupněm příspěvku na péči, protože ho máme v programu naší stínové vlády,“ dodal poslanec ANO.

S pozváním Jurečka souhlasil a podle něj není problém kamkoliv zajít. „S panem kolegou půjdu na kávu nebo na kakao. O pátém stupni příspěvku na péči se bavím 20 let a je to neřešený problém. My jsme provedli už první krok, kdy jsme zavedli dotační titul zamířený na klienty. Takže ano, řešíme to a dotáhneme to, aby lidé mohli důstojně žít,“ slíbil Jurečka v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Shodu našli politici i v další problematice. Moderátorka pořadu totiž připomněla, že Jurečka chce v boji proti zneužívání dávek změnit zákon o sociální podpoře. Úřady by mohly nově žádat od bank obecné informace o účtech žadatele i rodiny.

Jurečka se hájil tím, že tento postup by byl pouze při souhlasu klienta. „S jeho souhlasem se můžeme přímo doptat dané banky. Když nám souhlas nedá a následně nám zatají informace, tak se obecně můžeme doptat, zda nemá další účty, a vyzvat ho, ať to doloží,“ řekl Jurečka.

Podle Juchelky je postup v tomto konkrétním případě správný. „Důležité je, že se to týká dávek hmotné nouze a netýká se to například státní sociální podpory. Principálně to vnímám tak, že pokud člověk žádá tento stát o nějaké dávky ve hmotné nouzi, tak by měl prokázat, že na ně má nárok,“ řekl Juchelka s tím, že v současné době dochází ke zneužívání těchto příjmů.

Tagy: