Jurečka k důchodové reformě: Pokud nebudeme jednat, na naše děti už nic nezbude

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-SL) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Rozhovor s Marianem Jurečkou o penzijní reformě

„Pokud nic neuděláme, tak nám na důchody našich dětí a vnoučat nezbydou adekvátní finanční prostředky,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že reformou se zajistí férový důchod pro budoucí generace.

Ve středu představil Jurečka další část důchodové reformy. Návrh změn počítá například s navýšením věku odchodu do penze podle průměrné doby dožití, ale upravuje i další aspekty jako například stanovení minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy.

ČTĚTE TAKÉ: Bývalá Pavlova mluvčí Řeháková míří na nový post. Ten by mohl souviset s Ukrajinou

„Ten náš návrh je skutečně udržitelný a je to opravdu výrazná změna k tomu, abychom garantovali důstojné důchody v budoucnu,“ zdůraznil Jurečka s tím, že i přes veškerou kritiku jak od opozice, tak ekonomů, přichází po dlouhých třiceti letech základní změna systému, o které se dosud pouze mluvilo.

Tomu, že by někdo v budoucnu měl ještě ambice jít výš a systém ještě více upravit, by se Jurečka nebránil. Nicméně v tuto chvíli je současný návrh podle něj maximální možný kompromis, který je vláda schopna politicky a společensky prosadit.

Následně také připomněl pozitivní body reformy. Jmenoval několik příkladů. Například doba péče o děti a blízké by se měla při stanovení penze započítávat jako fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy. „Už nikdy nebudou trestáni rodiče, kteří se věnují výchově svých dětí, nebo lidé, kteří pečují o své blízké,“ uvedl a doplnil, že větší podpora se řeší i u vdov a vdovců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poradkyně radí jak si šetřit na důchod. Zaveďme si osobní desátek, doporučuje

Tagy:
Marian Jurečka budoucnost opozice důchodová reforma důchody vláda Ministerstvo vnitra České republiky ekonomika