Proč by měl pes nosit svetr? Známe 5 důvodů!

Psí oblečení se v posledních letech stává stále populárnějším, a to nejen jako módní doplněk, ale hlavně jako praktická ochrana pro čtyřnohé mazlíčky. Zejména v chladných měsících může být svetr pro některé psy nezbytností. Ale proč by měl váš chlupáč nosit svetr nebo bundičku? Zde jsou hlavní důvody.

1.    Lepší ochrana před zimou

Stejně jako lidé, i psi mohou trpět na podzim a v zimě chladem. Zvláště pokud jde o malá, krátkosrstá nebo bezsrstá plemena jako jsou čivavy, jezevčíci nebo chrti, kteří mají velmi tenkou srst, která je před zimou dostatečně nechrání. Svetr nebo vesta jim poskytne potřebnou izolaci při venkovních procházkách, výletech, případně při čekání na páníčka a pomůže udržet jejich tělesnou teplotu stabilní během chladného počasí. “Potkat v dnešní době psa v oblečení není výjimkou a my víme, že se nejedná o módní výstřelky majitelů, ale funkční ochranu domácích mazlíčků,” upozorňuje Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka.

2.    Podpora nemocných a psích seniorů

Starší psi, nebo ti s artritidou, mají často problémy s udržením tělesného tepla. Svetr jim tak může poskytnout teplo, které zmírní jejich nepohodlí a ztuhlost kloubů. Také psi se zdravotními problémy, jako jsou nízký krevní tlak nebo špatná cirkulace, mohou z oblečení těžit, protože pomáhá udržovat tělesnou teplotu a tím přispívá k jejich pohodlí.

3.    Prevence před zdravotními problémy

Zásadní rozdíl je u psů, kteří žijí v bytech, na rozdíl od těch, kteří žijí venku a jsou na venkovní teploty zvyklí. Pokud pes vyjde z bytu na ulici, nastává skokový rozdíl – z pokojové teploty někdy až na teplotu kolem nuly. To je pro psy náročné, protože pak se mohou nastydnout a dostat rýmu. Navíc majitelé psů z pracovních důvodů venčí své mazlíčky často ráno a večer, kdy bývá největší chladno. “Prochladnutí může vést k nachlazení, infekcím dýchacích cest nebo jiným zdravotním komplikacím. Svetr může působit jako ochranná vrstva proti větru nebo sněhu, a tím přispět k prevenci zdravotních problémů, zejména u psů náchylných k těmto nemocem včetně malých štěňat,” vysvětluje odborník na psi a kočky Martin Pučálka.

4.    Po stříhání

Funkční obleček se pejskům bude hodit také po stříhání nebo úpravě srsti, kdy pejsci přijdou o automatickou a lepší regulaci a jsou náchylnější a citlivější na chlad. To platí zejména pro plemena, která mají přirozeně delší srst, jako jsou pudlové nebo kavalíři King Charles španělé. Svetr po stříhání může pomoci udržet teplo, dokud srst znovu nenaroste. Případná pláštěnka nebo ochranná dečka pomůže udržet psa v suchu, čímž ho chrání před dlouhým schnutím, zapařením a majitelům především dlouhosrstých psů usnadní i mnoho práce při vysoušení.

5. Styl a individualita

I když hlavním důvodem pro psí oblečení je ochrana, někteří majitelé si užívají možnost dát svým mazlíčkům osobitý styl. Oblečení pro psy dnes přichází v mnoha různých designech, barvách a vzorech, které mohou odrážet osobnost psa nebo jeho majitele. Jak vybrat správný svetr? “Při výběru psího svetru a jiného funkčního oblečení je důležité, aby správně sedělo a neomezovalo psa v pohybu. Proto psa přeměřte klidně krejčovským metrem a myslete na to, aby svetr nebyl příliš těsný, aby neomezoval dýchání, ale ani příliš volný, aby se pes necítil nepohodlně. Venku v něm přece jen bude běhat. Také je důležité dbát na to, aby byl materiál příjemný a nedráždil psí kůži,” dodává Pučálka.

Tagy: