Proč ČSSD padla? Paroubek, Škromach či Foldyna ukázali na největší Hamáčkovy chyby

ČSSD ve sněmovních volbách nedokázala překonat hranici pěti procent nutnou pro zisk mandátů a od vzniku samostatného státu bude v dolní komoře Parlamentu chybět. Co stojí za pádem nejstarší strany na tuzemské politické scéně? CNN Prima NEWS oslovila bývalé stranické špičky a některé současné straníky. Příčiny nabízí například expremiér Jiří Paroubek, bývalý předseda Senátu Milan Štěch či exministr Zdeněk Škromach.

Jiří Paroubek

Expremiér Jiří Paroubek, který ČSSD vedl v letech 2006 až 2010, má za to, že důvodů pro pád sociální demokracie je několik. „Myslím si, že to je důsledek vývoje posledních 10–11 let, kdy strana zejména pod vedením Bohuslava Sobotky ztrácela postupně důvěryhodnost a přicházela s volebními či programovými sliby, které nenaplňovala,“ řekl Paroubek pro CNN Prima NEWS. Zároveň dodal, že předvolební kampaň před nynějšími sněmovními volbami nebyla příliš zdařilá.

Milan Štěch

Bývalý dlouholetý předseda Senátu Milan Štěch vidí největší problém ve společném vládnutí s premiérem Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO. Sám patřil k nejvýraznějším kritikům myšlenky po volbách 2017 znovu vstoupit do vlády právě s nynějším ministerským předsedou. „Poznal jsem, že Babiš je mimořádně neseriózní člověk, a proto jsem před tím varoval. Bohužel, Jan Hamáček a někteří další to asi nebrali moc na zřetel a do té vlády za každou cenu chtěli. Myslím, že to je hlavní příčina proč sociální demokracie dopadla tak špatně, jak ve volbách dopadla,“ sdělil redakci Štěch.

Zdeněk Škromach

V minulosti jeden z nejvýraznějších členů ČSSD a exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach říká, že hlavním problémem je přesun bývalých voličů jeho strany k ANO. „Myslím, že ČSSD dlouhodobě doplácí na to, že velká část našich bývalých voličů vnímá jako sociální demokracii ANO,“ řekl Škromach ve vysílání CNN Prima NEWS. Další část hlasů, které dříve připadly jeho partaji, podle něj zamířila k SPD. „Radikálnější voliči volili SPD, což sociální demokracie v minulosti dokázala zvládnout. Nyní v tom paběrkuje,“ doplnil bývalý ministr.

Jiří Zimola

Bývalý statutární místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola nevidí hlavní příčinu volebního propadu ČSSD ve spolupráci s ANO. Podle exhejtmana Jihočeského kraje, který z ČSSD loni vystoupil, se strana nedokázala v koalici chovat jako politická protiváha a navíc nezvládla prodat své vlastní úspěchy. „Místo trapného posouvání nepřekročitelných linií donekonečna měla být ČSSD schopna včas rázně bouchnout do stolu a nastolit férové koaliční podmínky i za cenu důstojného odchodu do opozice,“ řekl CNN Prima NEWS Zimola s tím, že proti se zřejmě postavili ti straničtí funkcionáři, kteří „byli na existenci vlády závislí“.

Jaroslav Foldyna

Nynější poslanec SPD Jaroslav Foldyna si vůči své bývalé straně nebral servítky. „Sociální demokracie se otočila zády ke klasickému pracujícímu člověku a začala hledat nějaké nadstavby,“ sdělil CNN Prima NEWS zákonodárce během soboty ještě ve volebním štábu své nové partaje. ČSSD podle něj neřešila podstatné věci. „Volič nechápe, proč bychom měli řešit genderismus či multikulturalismus a ptá se, proč neřešíme život jeho babičky, která 40–50 let pracovala,“ dodal Foldyna, přičemž zmíněná témata označil za „ptákoviny“.

Václav Votava

Důvodů, proč ČSSD v letošních volbách skončila pod pětiprocentní hranicí, je podle končícího poslance Václava Votavy celá řada. Jako hlavní příčinu však vidí druhé vládnutí s ANO, proti kterému sám dlouhodobě vystupoval. Babišovo hnutí si navíc podle Votavy většinu úspěchů ČSSD přivlastnilo. „Já neříkám, že jsme neprosazovali dobré věci, ale vemte si, kdo ty věci nakonec zobchodoval či prodal. Prodal je Andrej Babiš,“ řekl Votava v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. V něm mimo jiné uvedl, že sociální demokracie měla vládu definitivně opustit po zrušení superhrubé mzdy, kterou si ANO prohlasovalo za zády ČSSD. „To bylo opravdu zásadní porušení koaliční smlouvy. Myslím, že kdybychom tehdy odešli z vlády, tak bychom si u veřejnosti přece jenom tu tvář trošku napravili,“ říká v rozhovoru končící poslanec.

Michal Šmarda

Za propadem ČSSD stála podle bývalého místopředsedy strany a starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy „politické chytračení“ vedení strany. „Na místo sociálně demokratických idejí se začaly prosazovat mocenské pakty, ať už poprvé s Andrejem Babišem, či podruhé s komunistickou stranou,“ řekl Šmarda ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že se jeho strana nesmí hnát za krátkodobým úspěchem. Důvod, že se ČSSD nedostala do Poslanecké sněmovny, vidí také v boji proti Andreji Babišovi. Lidé, kteří by běžně volili jeho stranu, podle něj raději volili takový subjekt, který se vůči šéfovi hnutí ANO více vymezoval. „Jeho kauzy ohrožují naše postavení v Evropě. A to je (voliče) natolik vyděsilo, že paradoxně v zájmu vyššího státního zájmu volili proti svým ekonomickým zájmům,“ pravil Šmarda.

Tagy: