Proč mladík vyvraždil rodinu? K činu ho mohly vést tři důvody, vysvětlil terapeut

Terapeut Andrej Drbohlav.

Nové detaily k masakru v Kostelci na Hané

Vražda rodiny v Kostelci na Hané otřásla českou společností. Mnohé zajímá jediné: Co 29letého muže vedlo k tak brutálnímu činu? Terapeut Andrej Drbohlav ve vysílání CNN Prima NEWS vysvětlil, jaké tři nejčastější důvody za podobným chováním jedince stojí.

Mladík se vyšetřovatelům k činu přiznal. Tvrdí, že se jednalo o odplatu za to, jak se k němu rodina chovala. Podle Drbohlava je právě nenávist nebo pomsta nejčastějším motivem, který takzvané masové vrahy k podobným činům vede. „Velmi často je to nenávist vůči někomu z blízké rodiny nebo okolí. Jedná se o samostatnou kategorii masových vrahů v rodinném prostředí,“ uvedl.

Otázkou však zůstává, zda je pachatel psychicky zdravý. „Forenzní vědy u profilů podobných pachatelů hovoří jasně. Prvním popudem může být aktivované duševní onemocnění. Například z kategorie psychotických onemocnění nebo rozvinuté poruchy osobnosti,“ vysvětlil Drbohlav.

Druhým důvodem může být intoxikace. „I takové kauzy známe. Třetí popud jsou velké rozbroje a rozpady v rodinách, kterým často předchází nevyřešená traumatizace v řádu týdnů až měsíců před činem. Právě to by tato kauza podle informací zcela naplňovala,“ pokračoval.

Jak se pachatel chová před činem?

Mohou lidé poznat, že by se člověk mohl takto brutálně zachovat? Podle terapeuta to nelze odhadnout, ale existují určitě změny, které jsou u těchto jedinců výrazné. „Většinou se uzavírá do své vnitřní bubliny, kde sní bdělou fantazií – to se nazývá denní snění. Představuje si ten okamžik, někdy se na to už připravuje volbou zbraně, zdokonalením zbraní, někdy si to zkouší na samotném místě,“ vysvětlil.

Stejně tak lze vypozorovat změny v postojích, názorech a hodnotách. „Například větší uzavřenost, výbušnost vůči některým konkrétním tématům, které zrovna rezonují společnost. To jsou věci, které postřehnout můžeme. Ale nemůžeme přímočaře říci, že před sebou máme člověka, jenž za pár týdnů spáchá takový čin,“ zdůraznil.

Během svého řádění muž ušetřil jediného člověka: 17letou sestru. Drbohlav podotkl, že s přesnou jistotou nelze říci, proč tak učinil. „Pokud na to nahlédneme z perspektivy, tak i s tím se často setkáváme. Někdo je ušetřen, často jde o ty mladší. Vysvětlení jsou různorodá. Třeba vůči této sestře měl jiný vztah, nepociťoval útlak a tak dále. Ale pohybujeme se na tenkém ledě hypotéz a úvah,“ uzavřel.

Tagy: