Proč to děláte? Abychom měli zkažené Vánoce? ptá se Babiš v reakci na davy

Andrej Babiš se vyjádřil k porušování vládních nařízení

V neděli se hodnota protiepidemického systému PES přehoupla zpět do čtvrtého stupně. Jedním z důvodů může být i nedodržování vládních nařízení a shlukování na vánočních trzích či v podnicích. Na situaci reagoval i premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém týdenním hlášení. Nechápe, proč lidé nejsou schopni nařízení dodržovat: „Proč to děláte? Abychom měli zkažené Vánoce a museli Českou republiku uzavřít?“

Začátek vysílání „Čau, lidi“ připomněl snímek Marečku, podejte mi pero: „Nemám pro vás dobré zprávy a nepotěším vás,“ prohlásil premiér, a zřejmě nevědomě tak parafrázoval hlášku ze zmíněného filmu: „Nepotěšili jste mne, ani já vás nepotěším.“

Babiš tím ale reagoval na fakt, že se lidé o víkendu hojně shromažďovali na vánočních trzích nebo v restauracích, ať už v Praze, nebo v Brně. Na pražském Staroměstském náměstí v sobotu lidé ve velkém slavili Mikuláše. Po sociálních sítích kolovaly fotografie, podle nichž se na náměstí shromáždilo odhadem až tisíc lidí, mnozí ani neměli roušku. „Podle pravidel tam mělo být na 50 lidí. Navíc nechápu, že jsou na Staromáku povoleny stánky s občerstvením,“ komentoval premiér vánoční trhy v Praze.

Situace byla podobná i v Brně – až na fakt, že zde žádné stánky s občerstvením nebyly. Ani to ale lidem nezabránilo, aby se v centru setkávali. „Chápu, že jste se všichni těšili na rozvolnění, ale mám pro vás špatnou zprávu. Systém PES dnes vykázal číslo 64 a reprodukční číslo je 1,02. To není dobré,“ pokračoval ve vážném duchu Babiš.

Prosil jsem vás a žádal, už ale nevím, co mám více udělat.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí na jednání vlády kvůli zhoršení situace přednese návrh, jak by kabinet mohl dále postupovat. „Prosil jsem vás a opakovaně vyzýval, abyste opatření dodržovali. Jenže ne všichni to dodržují, mnozí jsou nezodpovědní a kazí situaci všem,“ rozčiloval se Babiš.

Podle něj by bylo namístě, aby Češi uvažovali a chovali se podobně jako během první vlny koronavirové pandemie. „Na jaře jsme na nedodržování upozorňovali. Teď bychom se k tomu měli vrátit,“ uvedl. Situace totiž podle něj není vůbec dobrá.

Ve svém týdenním hlášení Babiš také připomněl, že stále není vyřešený případ s tajným klubem v Anenské ulici v Praze, kde policisté ve sklepních prostorách objevili přes sto mladistvých. „O tuto situaci by se měl starat pan primátor Zdeněk Hřib. Zatím dělá divadlo s čertem a protestuje, protože má asi moc peněz na účtu, a vymlouvá se na odbor bezpečnosti,“ opřel se do primátora z řad Pirátů premiér.

Poukázal tím na akci, které se kromě Hřiba účastnili i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) a pardubický hejtman Martin Netolický (3PK). Převlečení za čerty přivezli před Sněmovnu uhlí za „rozpočtové peklo“.

„Také by mě zajímalo, kdo povolil prodej langošů a trdelníků na Staromáku,“ konstatoval dále Babiš a dodal, že by bylo dobré, kdyby se Hřib staral také o pražskou MHD. „Nechápu, proč je provoz MHD v Praze od 22. hodiny večer omezen. Výmluvy, že o plánových nařízeních nevěděl dopředu, jsou nesmysl, všichni to věděli. Teď jsou kvůli omezením lidé v tramvajích jako sardinky a já nechápu, proč Hřib protestuje,“ dodal Babiš.

Praha už oznámila, že díky rozvolnění protiepidemických opatření prodlouží provoz metra a v pátek i sobotu posílí tramvaje.

Babiš: Všichni pomozme, jinak tu za pár dní máme 4. stupeň

Co premiér vůbec nechápe, je prý motivace lidí nařízení porušovat. „Proč to děláte? Abychom měli zkažené Vánoce a museli republiku uzavřít?“ ptal se ve videu. Podle něj by si Češi neměli nechat zkazit odhodlání nařízení dodržovat a z lidí, kteří je porušují, by si neměli brát příklad.

Premiér také ocenil práci lékařů, zdravotních sestřiček, policistů či hasičů. „Všichni pracují, dělají maximum a celý rok na sebe berou vysokou zátěž. Jenže nezodpovědní lidé jim to kazí,“ konstatoval Babiš. Lidé by se podle něj měli spojit.

„Pomozme všichni, aby se nestalo, že se za pár dní vrátíme do čtvrtého stupně PSA a lidé budou nadávat na vládu. Buďme zodpovědní. Nevím, co už mám víc udělat, než jsem už udělal,“ dodal Babiš.

Tagy:
Brno Vánoce Andrej Babiš Staroměstské náměstí Zdeněk Hřib varování ANO 2011 Česko Praha koronavirus COVID-19 vládní nařízení shromažďování Staroměstské náměstí informování čau lidi vánoční trhy PES vážná situace Protiepidemický systém České republiky