Profesionální psí záchranářka i retrívr terapeut. Hrdinové jsou i mezi čtyřnohými mazlíčky

Hrdinové jsou i mezi čtyřnohými mazlíčky

Vyhlášení ankety Statečné psí srdce

Někteří mazlíčci dokáží svého pána nejen oddaně milovat, ale třeba mu i zachránit život. O tom bylo už dvanácté vyhlášení ankety Statečné psí srdce. Na vyhlašování těch nejstatečnějších psích skutků se vydal reportér Vladimír Procházka.

Anketu Statečné psí srdce založil před dvanácti lety Dušan Stuchlík. „Oslovila mě s tou myšlenkou jedna kamarádka, která mi říkala, že jsou ankety, které oceňují lidi – záchranáře, policisty a podobně – a proč tedy není nic pro psy, když lidské životy a zdraví také zachraňují,“ popsal zakladatel pro CNN Prima NEWS prvotní impuls.

Už na první pohled je znát, že ocenění psi mají nejen statečné srdce, ale skvělou a láskyplnou povahu, kterou se snaží všemi možnými způsoby dávat najevo. Například oceněná border kolie měla být jen příjemný společník. Postupem času se z ní ale stal asistenční pes, který své paničce pomáhá zvládat psychické problémy.

„Bailey mi pomáhá v celém zvládání mého sociálního života a celkově je to pes, díky kterému já ráno vstávám. Hlavně tou jeho přítomností, že se nebojím, nejsem sama a jdu si nakoupit, do školy nebo k lékaři,“ popsala vztah ke svému oceněnému mazlíčkovi Marie Anna Bedravová.

Další hrdinové

Olena i se svým psem, fenkou zlatého retrívra, pochází z Ukrajiny. Společně vytvořili tandem, jehož služby jsou pro mnohé velmi cenné. Canisterapie je určena pro děti, které psychicky strádají válkou na Ukrajině, a také pro vojáky s válkou poškozenou psychikou.

„Nezabývám se jen psychickou ale i fyzickou stránkou člověka. Když například dítě nemůže chodit, pes leží s ním a pomáhá mu se rozhýbat. Když je to dospělý člověk s posttraumatickým syndromem, pomáháme mu začít normální život,“ vysvětlila majitelka oceněné fenky Olena Mosijčuková.

Další z oceněných se stala 9letá fenka bernského salašnického psa Brigitte, která je se svým pánem členkou Jihočeské záchranné brigády kynologů. V půlce června se jim po dvoudenním marném pátrání podařilo najít seniorku ztracenou v Brdech.

„Dostali jsme přidělený úsek, který jsme prohledávali, a tam jsme skutečně tu osobu, což byla nemocná seniorka, našli. Brigitte značí tak, že na toho člověka štěká, myslím si, že tu seniorku to přivedlo trochu k životu,“ uzavřel její majitel Pavel Troller.

Tagy:
pes anketa záchrana hrdina canisterapie ruská invaze na Ukrajinu Statečné srdce Dušan Stuchlík