Václav Klaus: Zavádí se cenzura a opět začíná být povolena jen jediná pravda

Václav Klaus

Vyjádření exprezidenta Václava Klause k 17. listopadu

Demokracie je boj, který nikdy nekončí. Bývalý prezident Václav Klaus to prohlásil na pražském Smetanově nábřeží, kam přišel uctít památku 17. listopadu, tedy Dne boje za svobodu a demokracii.

„Letošní výročí pádu komunismu v ponuré atmosféře dnešní doby v podstatě oslavovat nelze. Jen nostalgicky. Občani, kteří by slavit měli, oslavují zastrašeni, omezeni ve veškeré své činnosti, mnozí se zakrytými ústy. Rozmáhá se strach a vzájemné podezírání,“ uvedl Václav Klaus při svém projevu na Smetanově nábřeží.

Dodal také, že občané jsou v současnosti nuceni poslouchat chaotické příkazy a věřit informacím, kterým se podle něj dá důvěřovat jen těžko. „Naděje na návrat k normálnímu svobodnému životu slábne. Zavádí se cenzura. Začíná být opět povolena jen jedna jediná pravda. Vítězí manipulace, moralizování a dělení společnosti na správné a politicky korektní, kteří i dnes se vším souhlasí, a na ty, kteří si dovolí nesouhlasit,“ sdělil Klaus.

„Sedmnáctý listopad je den, kdy si připomínáme pohnuté události let 1939 a 1989. Měl by nám být vzpruhou a posilou v našem úsilí o svobodu, demokracii a normální život. Znovu se přesvědčujeme o tom, že je to boj, který nikdy nekončí. Zkusme se tímto výročím co nejvíc inspirovat,“ dodal bývalý prezident.

Tagy: