Prokop: Když Gott s Krylem zazpívali hymnu, zlomilo se to. Hudba je zázračná a spojuje

Zpěvák a bývalý politik Michal Prokop

Zpěvák Michal Prokop vzpomíná na listopadové události

Zpěvák a bývalý politik Michal Prokop ve vysílání CNN Prima NEWS vzpomínal na to, jak prožíval listopadové události. Hovořil například o roli hudby během revolučního dění. Když zazpívali českou hymnu Karlové Gott a Kryl, bylo v tom okamžiku podle něj jasné, že komunistický režim padne. Prokop také popsal vlastní politické zkušenosti z devadesátých let.

Listopadové události zastihly slavného muzikanta na turné. „V pátek 17. listopadu jsem nebyl v Praze, ale na šňůře na východním Slovensku. Měl jsem ale všechny informace od manželky. V pondělí jsme se vrátili do Prahy a účastnili se demonstrací. Vrcholem pro měl byla první Letná, kam jsem dopravil Jaroslava Hutku z Ruzyně. Dodnes mi není jasné, jak jsme ho přes ty kontroly protáhli,“ vzpomínal.

Přestože nejdříve příliš nevěřil, že by režim mohl padnout, zlomilo se to díky hudbě. „Hudba je zázračná věc, která lidi spojuje, na rozdíl od politiky, která lidi rozděluje. Marta Kubišová zpívala svou Modlitbu a hymnu a všichni jsme zpívali s ní. Když pak zpíval Karel Kryl s Karlem Gottem rovněž hymnu, byl to už okamžik, kdy se jevilo, že se to zlomí,“ svěřil se hudebník.

V 90. letech jsme měli v politice cíl

Prokop vzpomínal také na své působení v politice v devadesátých letech. „V devadesátkách jsem už byl mimo muziku a vstoupil jsem do politiky. Byl jsem jeden z mála muzikantů, kteří v politice vydrželi skoro deset let, protože to je také kumšt. Byla to šance něco ovlivnit,“ popsal svoji zkušenost.

Porovnal také tehdejší politiku s dnešní. „Bylo to pořád období budování státu. Budovali jsme demokratické instituce a měli jsme v tom jasný cíl. V tom se liší nynější Sněmovna. Nejsem si jist, zda současná politická garnitura vůbec má nějaký definovaný cíl. My jsme tehdy měli jasnou vizi postavit demokratický stát,“ zdůraznil Prokop.

Tagy: