Rakušan: Musíme určit zlo. Hlučná debata na Národní? Ve společnosti to teď není jednoduché

Vít Rakušan

Rakušan k 17. listopadu

Hlučná debata na Národní třídě poukazuje na to, že situace ve společnosti nyní není jednoduchá, prohlásil při uctění památky 17. listopadu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Proto je podle něj potřeba stále si připomínat demokracii a definovat zlo a jednoho agresora. Narážel tak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Hlučná debata poukazuje na to, že to ve společnosti není jednoduché. Potřebujeme hlubokou debatu, která v současnosti není moderována. Doufám, že na Hrad usedne někdo, kdo to umožní,“ sdělil šéf Starostů.

Největším nebezpečím pro demokracii jsou podle něj líní demokraté. „To znamená lidé, kteří systém berou jako samozřejmost a konzumují výdobytky, které přináší. Ale ve chvíli, kdy přichází nějaké problémy či konfrontace, nejsou ochotni se za něj postavit,“ uvedl Rakušan po položení květin u pamětní desky.

Rakušan rovněž zmínil, že 17. listopad je i výročím událostí z roku 1939, kdy se stateční studenti postavili nacistické totalitě. Přítomnost šéfa rezortu vnitra na vzpomínkovém aktu na Národní třídě doprovázeli někteří přítomní lidé výkřiky: „Hanba vládě“ a „Rakušan fašista“. Podle ministra je výdobytkem demokracie i to, že si každý může vykřikovat, co chce.

U pamětní desky sametové revoluce na Národní třídě se lidé i politici schází již od rána. Jako jeden z prvních na místo dorazil předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebo předseda ČSSD Michal Šmarda. Květiny položil i zástupce prezidentské kanceláře.

Tagy: