Čeští vědci vyvíjejí lék snižující chuť k jídlu. Může porazit současnou epidemii obezity?

Čeští vědci vyvíjí lék na nadváhu.

Šance pro lidi s nadváhou

Češi tloustnou. Více než 60 procent lidí má nadváhu nebo je dokonce obézní. Těch s normální hmotností je v Česku menšina. Alarmující je podle expertů fakt, že dramaticky přibývá obézních dětí. U patnáctiletých je to až čtvrtina z nich. A s tloušťkou se pojí nemoci. Mimo jiné cukrovka nebo Alzheimerova choroba. S šancí pro lidi s nadváhou nyní přicházejí čeští vědci. Vyvinuli totiž látku, která dokáže přimět tělo, aby mělo menší chuť k jídlu. Expertka na výživu Kateřina Cajthamlová ale varovala, že lék by jen snížil metabolický obrat obézních.

Tři roky výzkumu a výsledek vypadá slibně. Pokud objev projde klinickými testy, může znamenat průlom v léčbě. A to nejen obezity. „Zaznamenali jsme, že tato látka byla schopna snižovat chuť k jídlu, zlepšily se parametry diabetu a navíc došlo ke snížení patologie v mozku, která je typická pro Alzheimerovu chorobu,“ popsal objev Vilém Charvát z Ústavu organické chemie a biochemie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útočné vosy z Afriky a jedovatí pavouci se šíří v Česku. Prymula varoval, kdy hrozí až smrt

„Myslím, že potenciál je tam velký. Bohužel dvě třetiny naší populace trpí nadváhou nebo obezitou a i dětská obezita v dnešní době výrazně roste,“ uvedl gastroenterolog z Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Král.

Aby se z objevené látky, která se už úspěšně testuje na obézních myších, stal lék, musí projít klinickými testy. A k tomu je potřeba spolupráce s farmaceutickými firmami. Jinými slovy, zítra ani za měsíc tento lék na hubnutí nekoupíte.

„Řada pacientů by obezitu nejraději řešila tím, že bude brát lék a už by nemusela nic dalšího měnit. To samozřejmě není správně,“ zdůraznil přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM Martin Haluzík.

Podle expertky na výživu Kateřiny Cajthamlové ale lék problém s obezitou nevyřeší. „Podle mého to jen sníží metabolický obrat obézních, kteří mají hlavní problém, a to je genetika a další problém – nedostatek pohybu,“ řekla  Cajthamlová ve vysílání CNN Prima NEWS.

V Česku aktuálně trpí nadváhou nebo obezitou více než 60 procent lidí. Ve věkové skupině 13 až 17 let stoupl od roku 1996 počet dětí s nadváhou z 10 na 25 procent a dál roste. To, že přibývá obézních dětí, je podle Cajthamlové i vina rodičů. „Polovinu pravděpodobnosti, že dítě bude obézní, zajišťuje obézní matka. Velmi důležitých je prvních 1 000 dní vývoje plodu od početí,“ podotkla Cajthamlová.

MOHLO VÁM UINKNOUT: Cigarety by měly stát dvakrát tolik, míní expertka. Navrhla i další opatření