Protesty kvůli zastřelenému černochovi ve Filadelfii eskalují. Dochází k rabování

Policisté ve Filadelfii zastřelili černocha

Stovky lidí již druhou noc v řadě v americké Filadelfii demonstrovaly za rasovou spravedlnost poté, co ve městě policie zastřelila sedmadvacetiletého černocha Waltera Wallace. Policie střelbu zdůvodnila tím, že muž držel nůž, který odmítal pustit. Podle rodiny trpěl bipolární poruchou a při konfrontaci s policií se psychicky zhroutil.

Wallaceův otec vyzval ke spravedlivému vyšetření případu a zároveň zdůraznil, že neschvaluje násilí a rabování, informovala agentura Reuters.

Úterní protesty začaly poklidně, ale postupně se s nástupem noci stávaly více konfrontačními. Policie uzavřela obchodní čtvrť v západní části města, kde předešlou noc propuklo rabování. Násilníci ale podle záběrů televizního zpravodajského kanálu WPVI pak vzali útokem obchody v oblasti Port Richmond v jiné části města. Jinde policisté demonstranty zatlačovali za bezpečnostní barikády.

Otec zesnulého černocha Walter Wallace starší vyzval lidi, aby z úcty k jeho synovi a rodině ukončili násilí. „Neschvaluji násilí, ničení města, rabování obchodů a veškerý ten chaos,“ řekl novinářům a skupině shromážděných občanů. Zároveň vyzval k zajištění spravedlivého vyšetřování.

Wallaceovou smrtí se jedná o další zabití Afroameričana ze strany policie. Ve Spojených státech přitom stále doznívají několikaměsíční protesty proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě, jež se spustily po smrti George Floyda, kterého usmrtil policista v Minneapolis letos v květnu.

Video jako důkaz

Kolik lidí bylo v noci na dnešek zatčeno či zraněno, podle Reuters zatím není jasné. Předešlou noc bylo podle úřadů zraněno 30 policistů a zadrženo 90 lidí.

Protesty propukly několik hodin poté, co byl Wallace policisty zastřelen. Video z mobilního telefonu pořízené zevnitř vozidla poblíž zachytilo poslední okamžiky konfrontace. Wallace nejprve procházel kolem zaparkovaných aut. Jakmile kolem nich prošel, bylo vidět, jak oba policisté couvají a míří na muže zbraněmi, když k nim kráčí. Pak zaznělo několik výstřelů ze strany policistů a Wallace se skácel k zemi. Policie jej odvezla do nemocnice, ale svým zraněním podlehl.

Svědek Maurice Holoway řekl, že on a ostatní sousedé prosili Wallace, aby odhodil nůž, a že si přál, aby zásah policie nevedl k mužově smrti.

Wallace trpěl bipolární poruchou a jeho manželka policistům před střelbou sdělila, že má psychické problémy, uvedl právník rodiny zastřeleného. „Říkala jsem policii, aby přestala. ‚Nestřílejte na mého syna, prosím nestřílejte na mého syna,‘“ uvedla Wallaceova matka Catherine. „Vůbec mi nevěnovali pozornost a mého syna zastřelili,“ dodala.

Mnoho nezodpovězených otázek

Zastánci policejní reformy tvrdí, že policisté jsou příliš často přivoláváni k situacím, kde by mohli více pomoci sociální pracovníci. Předseda filadelfských policejních odborů John McNesby policisty hájil s tím, že Wallace jednal agresivně a držel nůž.

„Všichni zúčastnění budou navždy ovlivněni. Budu se opírat o to, co vyšetřování přinese, aby odpovědělo na mnoho nezodpovězených otázek,“ řekla k situaci komisařka Danielle Outlawová.

Tagy: