Šokující záběry. Policie zastřelila Afroameričana před očima rodiny, v USA se protestuje

Policisté ve Filadelfii zastřelili černocha

Nejméně třicet policistů bylo zraněno během protestů, které přes noc vypukly v americké Filadelfii. Ve městě totiž v pondělí policie zastřelila Afroameričana, který mával nožem na ulici. Zásah strážníků vyvolává mnoho otázek. Jako důkazní materiál existuje video ze samotného zásahu, které natočil muž z auta na ulici.

Ve Spojených státech ještě stále doznívají několikaměsíční protesty proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě, jež odstartovala smrt George Floyda. Střelba ve Filadelfii jen znovu přilévá příslovečný olej do ohně.

Celý incident se odehrál v pondělí. Zastřeleným je Walter Wallace. „Sledoval jsem video z této tragické události a přináší obtížné otázky, na které je třeba odpovědět,“ řekl starosta Filadelfie Jim Kenney. Dále sdělil, že v pondělí hovořil s rodinou zesnulého.

Video vyvolává mnoho otázek

Policejní komisařka Danielle Outlawová řekla, že je plně odhodlána provést úplné vyšetřování a že „pocítila hněv komunity“, když po střelbě navštívila místo činu. „Uznávám, že video z incidentu vyvolává mnoho otázek. Obyvatelé si mohou být jisti, že tyto otázky budou plně vyřešeny,“ uvedla Outlawová ve svém prohlášení.

Wallace držel v ruce nůž

Video z mobilního telefonu pořízené zevnitř vozidla poblíž zachytilo poslední okamžiky konfrontace. Wallace nejprve procházel kolem zaparkovaných aut. Žena, která patřila k němu, se mu nejspíš snažila pomoci, když na něj zamířili dva strážníci. Jakmile Wallace prošel kolem zaparkovaného auta, bylo vidět, jak oba policisté couvají, když k nim kráčí. Pak zaznělo několik výstřelů ze strany policistů a muž se skácel k zemi. Wallace byl policií odvezen do nemocnice, ale svým zraněním podlehl.

Svědek Maurice Holoway řekl, že on a ostatní sousedé prosili Wallace, aby odhodil nůž, a že si přál, aby zásah policie nevedl k mužově smrti.

Policie nezveřejnila žádné informace o stavu strážníků. Šéf pátého okrsku John McNesby žádá, aby všichni „počkali na dokončení vyšetřování a nehanobili policejní oddělení“.

Vztek kvůli incidentu vyvrcholil přes noc násilnostmi. Podle tiskové zprávy filadelfské policie bylo během protestů zraněno nejméně třicet policistů. Většinu zasáhla kulka, jednu strážnici srazili pick-upem a skončila se zlomenou nohou v nemocnici. Jejích 29 zraněných kolegů bylo ošetřeno a propuštěno domů.

Kromě toho bylo zdemolováno pět policejních vozidel a ve městě vypuklo rabování podniků. Nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Vedoucí představitelé města slíbili, že budou v průběhu policejního vyšetřování v kontaktu s Wallaceovou rodinou. „Já se budu snažit vyslechnout jejich obavy z první ruky a odpovídat na jejich otázky, pokud to dokážu,“ řekl starosta Kenney. „Věřím v rychlé a transparentní řešení kvůli panu Wallaceovi, jeho rodině, důstojníkům a Filadelfii,“ dodal.

„Všichni zúčastnění budou navždy ovlivněni,“ řekla komisařka Outlawová. „Budu se opírat o to, co vyšetřování přinese, aby odpovědělo na mnoho nezodpovězených otázek. Rovněž plánuji připojit se ke starostovi a setkat se se členy komunity a členy rodiny pana Wallace, abychom vyslechli jejich obavy, jakmile to bude možné,“ řekla Outlawová.

Tagy: