Prouza: Kvóty na potraviny chtějí agrobaroni. Západ plení náš trh, kontruje Fiala

Tomáš Prouza

„Čeští agrobaroni nedokáží vyrábět tak efektivně jako zahraniční konkurence, a proto požadují kvóty na potraviny,“ soudí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který diskutoval v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s poslancem Radimem Fialou (SPD). Ten předložil pozměňovací návrh o povinných kvótách na české potraviny Sněmovně a ta ho i přes výhrady opozice schválila. Návrh tak putuje do Senátu.

Řada odborníků se domnívá, že z návrhu bude profitovat jen několik velkých společností. Myšlenku povinných kvót, kde za nedodržení by mohly hrozit i sankce od Evropské unie, cupuje také Prouza. Podle něj by si Češi museli za zboží výrazně připlatit.

„Novelu podporují ti, kteří zastupují velké agrobarony. Nedokáží vyrábět tak efektivně jako zahraniční konkurence, proto se jí chtějí zbavit. Chtějí další dotace a Radim Fiala to moc dobře ví. Velcí zemědělci dostali dotace už na začátku pandemie, kdy ještě o podpoře restaurací nikdo nemluvil,“ opřel se Prouza do návrhu.

Poslanec Fiala si naopak myslí, že zákonem Česko docílí větší samostatnosti. „Sbírám pozitivní ohlasy českých zemědělců. My jsme to s nimi připravovali, většina z nich z toho má radost a mnozí to podpořili v médiích. Je to důležitá novela, která zajistí, že české potraviny budou mít místo na českém trhu. Tato novela taktéž bojuje s dvojí kvalitu potravin,“ řekl Fiala pro CNN Prima NEWS.

Podle poslance se bude novela týkat jen 120 základních potravin a jejich průměru. „V některých komoditách nikdy nedosáhneme 55 procent, někde ale budeme mít 80 procent, proto ten průměr,“ vysvětlil Fiala, podle kterého západní výrobci plení český trh a vláda se tomu musí postavit. „Čeští zemědělci z našeho trhu odcházejí. Potraviny po novele nezdraží,“ doplnil poslanec SPD, čemuž se Prouza vysmál.

Babišovi se návrh líbil, teď ale otočil

Zda horní komora Parlamentu návrh posvětí, zatím není vůbec jisté. Ačkoli ho ve Sněmovně podpořila většina poslanců hnutí ANO, proti jeho znění se teď postavil premiér Andrej Babiš. Podle něj je nereálné, aby bylo v příštím roce na pultech obchodů 55 procent českých potravin (v roce 2027 dokonce 73 procent), jak navrhl Fiala. „Je to v rozporu s evropským právem, Senát to vrátí,“ sdělil Babiš v pátek novinářům.

Ještě vloni na jaře přitom tvrdil opak. Tehdy se kvóty na potraviny snažila prosadit poslankyně ANO Margita Balaštíková a Babiš mínil, že potravinová soběstačnost Česka je dobrý nápad.

Tagy:
jídlo zboží Andrej Babiš Pavlína Wolfová obchody Evropská unie pořady 360⁰ Pavlíny Wolfové Tomáš Prouza potravinová soběstačnost Radim Fiala potravinové kvóty Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky kvóta