Prouza: Praha získala kvůli covidu zpět image levného města, kam se jezdí za pivem

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza o stavu cestovního ruchu

Zájem o ubytování v Česku v létě sice stoupl, ale pořád se nedostal na úroveň před koronavirovou pandemií. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vysvětlil, že finanční propad v cestovním ruchu je výrazný zejména kvůli absenci turistů ze zahraničí.

„V létě u nás sice bylo 90 procent turistů oproti roku 2019. Situace je ale horší, než by se mohlo zdát. Vypadli zejména cizinci z Asie, Američané nebo Rusové. Ti všichni utrácejí více peněz než Češi, finanční propad byl výrazný,“ pronesl Prouza ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nejhůře je na tom stále Praha. Češi zůstávají v hotelích průměrně o jednu až dvě noci méně než cizinci. „Přijeli k nám Poláci, Němci nebo Slováci, ale ti mohou cestovat autem. Lidé, kteří musí letět, zůstávají klidně týden,“ uvedl Prouza další příklady.

České hlavní město navíc v porovnání s evropskými metropolemi nadprůměrně snížilo ceny ubytování. „Roky jsme pracovali na tom, aby Praha přišla o image levného města, kam se jezdí za pivem. Teď jsme se ale zase vrátili, musíme to změnit,“ postěžoval si Prouza. Chystají se tak prý kampaně, které ukáží, že Praha je o kultuře nebo kvalitních službách.

Bude ale trvat dlouho, než se cestovní ruch v Česku vrátí do původních kolejí. Praha, Český Krumlov nebo většina lázní jsou prý závislé na návštěvnících z dalekých destinací.

Hotely nestíhají uklízet pokoje, je málo lidí

„Stále chybí Asiati a nevypadá to, že by se do konce příštího roku vrátili. Dlouhodobý problém bude lidi obsloužit, cestovní ruch přišel o hodně zaměstnanců a nedokážeme přitáhnout pracovníky z ciziny. Řada hotelů má více rezervací, než kolik jich dokáže obsloužit. Neodkáží uklidit pokoje nebo uvařit a musí odmítat hosty,“ nastínil Prouza současnou situaci. Podle něj v oboru zoufale chybí až 25 tisíc zaměstnanců.

Tagy:
Asie turismus CNN Prima NEWS hotely cestovní ruch Tomáš Prouza cestování Česko Praha koronavirus Asiaté 360° Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky