Výborný nemá odvahu pozvat Babiše na kobereček, zaměřil se proto na obchodníky, říká Prouza

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu K věci

K VĚCI 13.12.2023

Místo toho, aby ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) jednal s českými potravináři o zvyšujících se cenách, raději si kopne do zahraničních obchodníků a viní je ze zdražování potravin. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Politici vyhlásili válku sami sobě. Bylo by fér, kdyby vysvětlili, že potřebují konsolidovat veřejné finance, že to bude něco stát a logicky se to projeví i v cenách,“ sdělil Prouza s tím, že místo toho svádí zdražování na obchodníky.

ČTĚTE TAKÉ: Kde se v Česku žije nejlépe? Praha je až druhá. Podívejte se, které obce obsadily TOP 20

Ti si ale podle Prouzy v loňském roce výrazně pohoršili, na rozdíl od zemědělců, kteří měli nejziskovější rok v historii a podobně dobře na tom byli i potravináři.

Výborný má podle Prouzy ve skutečnosti strach z konfrontace s těmi, kteří skutečně ovládají potravinářství v České republice. „Je prostě jednodušší si kopnout do zahraniční firmy, která je navíc německá, protože politicky za to určitě vygenerujete víc bodů a nemusíte moc pracovat,“ konstatoval a dodal, že nikdy neviděl, že by si Výborný pozval na ministerstvo Andreje Babiše (ANO) a ptal se ho, jak bude na zvyšování cen energií reagovat Agrofert.

Prouza také upřesnil, že s ministrem zemědělství o tom, že by bylo zdražování ze strany obchodníků jisté, nemluvil. Upozornil ho ale, že se výrazně upravily ceny od dodavatelů a obchodníci na to budou muset zareagovat. Záležet ale bude na každém z nich, a proto je možné, že se zdražování v závěru do cen nepromítne, a to na úkor jejich marže.

Vláda se chystá k boji

Sám ministr Výborný přitom ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že pro růst cen potravin důvod nevidí. Dodal rovněž, že nehodlá čekat, s čím přijde antimonopolní úřad, ale už sám začíná jednat s odborníky a hledat řešení, jak bojovat s oligopolními podniky na českém trhu.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vedle toho v pořadu Co na to premiér konstatoval, že obchodníci porušili veřejný slib, s čímž se nemíní smířit. Reagoval tím na zprávy, že i přes snížení DPH má dojít ke zdražení potravin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebudu čekat na antimonopolní úřad, říká Výborný. Pro růst cen potravin nevidí důvod

Tagy: