Nebudu čekat na antimonopolní úřad, říká Výborný. Pro růst cen potravin nevidí důvod

Marek Výborný

Výborný o cenách potravin

Pro růst cen potravin nevidím důvod. To konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a dodal, že nehodlá čekat, s čím přijde antimonopolní úřad, ale už sám začíná jednat s odborníky a hledat řešení, jak bojovat s oligopolními podniky na českém trhu.

„Obecně tady máme problém s významně převažujícím postavením nejenom velkých řetězců, ale také částí potravinářského sektoru, části výrobců. Když se podíváme na trh například mlékárenského zboží, máme zde velké provozovny jako Agrofert či Madeta a zdá se, že tady skutečně dochází ke zneužívání tohoto oligopolního postavení,“ upozornil ministr zemědělství a zdůraznil, že je třeba se postavit za venkovské mlékárny a pekárny, které na to doplácejí.

ČTĚTE TAKÉ: Nekula by se měl omluvit ne obchodům, ale zákazníkům. Je to slabý ministr, řekl politolog

Z toho důvodu vedl debatu s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Mlsnou, se kterým se shodli, že je třeba upravit soutěžní právo v oblasti fúzí. „Když tady bude větší konkurence na trhu, a to jak v oblasti těch dodavatelů, tak samozřejmě i v oblasti obchodníků, tak se to pozitivně projeví na té ceně, ta cena bude férová,“ uvedl.

Je si prý vědom, že obchodníci podnikají za účelem zisku, nicméně jejich přirážka je častokrát nepřiměřená. „Často nebývá v řádu nižších desítek, ale ve výši vyšších desítek či dokonce stovek. U některé zeleniny je to až 200 procent,“ upřesnil.

Je proto podle něj na zváženou, zda k těm dlouhodobě výrazně zvýšeným cenám potravin, nepřistupovat jako k cenám dumpingovým, které jsou zákonem zakázány.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Recept na levnější potraviny? Antimonopolní úřad chce limitovat nepřiměřeně vysoké přirážky

Tagy:
zemědělství ceny potravin obchodníci Marek Výborný antimonopolní úřad Ministerstvo zemědělství České republiky obchodní řetězce dumpingové ceny