Kde se v Česku žije nejlépe? Praha je až druhá. Podívejte se, které obce obsadily TOP 20

Adventní trhy na náměstí Míru

Jak se žije ve vašem městě?

Ačkoliv se do Prahy každoročně stěhují tisíce lidí, nejlepší podmínky ke kvalitnímu životu nabízí jiné město. Ukázal to nový index sestavený projektem Obce v datech a společnosti Deloitte. Žebříčku pošesté v řadě kralovaly středočeské Říčany. Změna nastala na druhé straně u „nejhoršího“ města, kterým se stala Karviná. Závěry hodnocení zveřejnil web Aktuálně.cz. Podívejte se, kterých 20 obcí obsadilo vrchol žebříčku.

To, jak si jednotlivá města a obce stojí, zveřejňuje společnost Deloitte od roku 2018. Právě od této doby indexu kralují středočeské Říčany. Tamní starosta David Michalička pro Aktuálně za jejich největší letošní úspěch označil získání dotací a zahájení výstavby základní školy.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Žebříčku nejšťastnějších zemí vládne Finsko, skokanem je Litva. Jak dopadlo Česko?

„Z hotových akcí je asi nejzajímavější odkrytí koryta Říčanského potoka, to je téměř hotovo. Za státní správu je zajímavé, že náš úřad je nejvýkonnějším v celém Česku, tedy zvládne na počet obyvatel nejvíce úkonů, rozhodnutí a tak dále,“ uvedl. Mezi další výhody Říčan může patřit to, že jsou blízko hlavního města, a přesto se nacházejí v bezprostřední blízkosti přírody.

Které obce patří mezi dvacet nejlepších?

Pořadí Název obce Kvalita života*
1 Říčany 10
2 Praha 9,21
3 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav 8,41
4 Hustopeče 8,2
5 Černošice 7,82
6 Kuřim 7,21
7 Brno 7,07
8 Židlochovice 6,89
9 Třeboň 6,53
10 Pelhřimov 6,43
11 Slavkov u Brna 6,35
12 Šlapanice 6,34
13 Rychnov nad Kněžnou 6,32
14 Pohořelice 6,27
15 Blansko 6,26
16 Turnov 6,17
17 Havlíčkův Brod 6,13
18 Hořovice 6,1
19 Rosice 6,08
20 Hradec Králové 6,08

*Index kvality života je uváděn na škále hodnocení od 0 do 10

Beze změn nezůstal jen pomyslný vítěz celého indexu, ale i další čtyři příčky. Ty stejně jako loni obsadily v následném pořadí Praha, Brandýs nad Labem-Starý Boleslav, Hustopeče a Černošice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zapojte se do soutěže CNN Prima NEWS o vánoční stromek roku. Vyhraje favorit z vaší obce?

Navzdory tomu, že se TOP 5 obcí drží svých příček, jejich hodnocení spíše stagnuje nebo dokonce klesá. „Naše data jasně ukazují na rostoucí trend menších měst s ucelenou občanskou infrastrukturou – školy, obchody, lékaři, spolky a podobně, ve kterých je nejlepší poměr kvality života a životních nákladů,“ vysvětlili autoři ve zprávě.

Výsledky indexu ovlivňují tři základní oblasti:

  1. zdraví a životní prostředí
  2. materiální zabezpečení
  3. vzdělání a vztahy a služby

Do první kategorie spadá například index praktických lékařů a dětských doktorů či dojezd do nemocnice. Druhou kategorii ovlivňuje index nezaměstnanosti, nabídka pracovních míst nebo kapacity školek a škol. Pod poslední, třetí kategorii, spadá index restaurací, supermarketů či dopravní nehodovost.

Kdo si nejvíce polepšil a kdo naopak pohoršil?

Největším skokanem se od minulého roku stal Cheb, který si polepšil o celých 85 příček. O 54 pozic poskočily také Karlovy Vary. O 45 pozic se posunula Třebíč, o 41 Náměšť nad Oslavou a o 40 Český Krumlov.

Jak uvedl vedoucí partner projektu Obce v datech Jan Havránek, zhoršující se dostupnost bydlení ve velkých městech a jejich bezprostředním okolí dávají prostor menším obcím, aby zabojovaly o mladé lidi. „O ty, kteří chtějí zakládat rodiny ve vlastním bydlení za důstojné ceny a přitom žít ve městě, jež má dobrou občanskou vybavenost a nabídku dobré práce v dojezdové vzdálenosti,“ vysvětlil.

Domnívá se, že starostové více než kdy jindy mohou ovlivnit dobrou strategií budoucnost svého města. Jedničkou pro stěhování mladých jsou letos dle výsledků indexu Mariánské Lázně. Podle autorů tento fakt potvrzuje fenomén růstu kvality života v menších městech.

A kdo si naopak nejvíce pohoršil? V porovnání s předchozím ročníkem se výrazně propadly západočeské Nýřany, a to o 68 pozic. Následoval Kostelec nad Orlicí (o 60 pozic) a Jaroměř (o 56 pozic).

Kde se Čechům žije nejhůře?

Letošní ročník indexu zaznamenal změnu také u „nejhorší obce“ v Česku. Dosud jí „kralovala“ moravskoslezská Orlová. Ta si nyní polepšila o jednu příčku a její místo zaujala Karviná.

ČTĚTE TAKÉ: Statisíce českých dětí nemají pediatra. Lékaři odcházejí do penze, mladých nástupců je málo

„Jedná se o každoroční evergreen, kdy tato anketa dle našeho názoru o kvalitě života v obcích vypovídá zkresleně. Jsme přesvědčeni, že některé indexy jsou zavádějící a především jednotlivými obcemi neovlivnitelné,“ dodal k výsledkům tiskový mluvčí města Karviná Lukáš Hudeček.

Tagy: