Prudké oteplení v Evropě: Teploty stouply až o 15 °C, v Hamburku se klouzali do práce

Nejen Česko, ale také západní Evropu sevřely minulý týden kruté mrazy a zaplavily přívaly sněhu. Děti sice měly radost, ovšem řidičům na silnicích i na železnicích to způsobilo vážné problémy. Mrazy dosahující místy až k minus 15 stupňům ale v noci na pondělí vystřídalo prudké oteplení, které zasáhlo západní pobřeží Velké Británie a Francie.

Teploty hluboko pod nulou, zasněžené silnice, železniční tratě i letištní ranveje, mráz zalézající za nehty. Velkou Británii pohltila v minulých dnech nebývalá zima. Na takové podmínky nebyli Britové – a hlavně řidiči – zjevně připraveni.

Zima si v Británii vyžádala i dětské životy. V neděli se v Solihullu konala tryzna za čtyři malé chlapce, kteří před týdnem zahynuli ve vodách tamního jezera, když se pod nimi prolomil led. Než přijela pomoc, strávili v mrazivé vodě víc než dvacet minut a nebylo už jim pomoci.

„Žádná slova nemůžou popsat tu tragédii. Já sama jako matka si to vůbec nedovedu představit. Silně to zasáhlo každého. Je strašné, čím si teď ty rodiny procházejí,“ prohlásila obyvatelka Solihullu, kde se neštěstí stalo, Gemma Millsová.

Přívaly sněhu ve Francii

Přívaly sněhu komplikovaly život také obyvatelům Francie. Mnozí řidiči raději vůbec nevyjeli a ti, co se odvážili, trávili hodiny v dlouhých zácpách. „Tady vám nepomůžou ani zimní pneumatiky. Do kopce nevyjedete,“ stěžoval si jeden z řidičů. „Je to trochu drsné, takové hodně sportovní. Dneska jsme kvůli sněhu vstávali opravdu hodně brzo,“ doplnila obyvatelka Gapu.

Mnohé děti se bez školních autobusů, které uvízly ve sněhu, nedostaly do školy. „Čekáme tu už hodinu. Zatím nic nepřijelo. Počkáme ještě chvilku – a pak se asi pěkně vrátíme domů,“ okomentovala to jedna z maminek.

V pondělí se ale obyvatelé Britských ostrovů i Francie probudili do deštivého rána. Na některých místech vyskočily teploty i o víc než 15 stupňů. „Nejsme tu na takové mrazy zvyklí. Takže ano, tohle je příjemné,“ konstatovala Agnes z Rouen.

Klouzání do práce

Německo zase s oteplením pokryla na mnoha místech ledovka. Déšť totiž na promrzlé zemi okamžitě zamrzal. Do práce se tak klouzali například obyvatelé Hamburku. „Dělám kurýra. Jo jo, dneska mě čeká asi pekelně těžký pracovní den. Musím už jet!“ hlásil kurýr, který musel překonat ledovku.

Nadprůměrně vysoké teploty doprovázené vydatným deštěm mají v západní Evropě přetrvat až do vánočních svátků.

Tagy: