Cimického den D. Soud začal za zavřenými dveřmi vyslýchat poškozené ženy

Psychiatr Jan Cimický před začátkem soudního jednání v lednu 2024.

Pokračuje soud s psychiatrem Cimickým

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, začal v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 vyslýchat poškozené ženy. Hlavní líčení je kvůli ochraně jejich údajů neveřejné. Cimický, který už dříve veškerá obvinění odmítl, se ze soudního jednání omluvil.

Vypovídat by v úterý mělo šest z téměř čtyř desítek poškozených žen – tři soud vyslechl dopoledne, výpovědi dalších jsou naplánovány na odpoledne. Soudce Petr Novák už v lednu na začátku hlavního líčení upozornil, že všem poškozeným přiznal postavení zvlášť zranitelných obětí. Ráno zopakoval, že se ho všechny v úterý vyslýchané ženy rozhodly využít.

ČTĚTE TAKÉ: Rozsudek respektuji, vinu odmítám, řekl Feri po verdiktu. Exposlanec podá dovolání

„Klientky vypovídaly o tom, co se jim dělo. Myslím, že potvrdily to, co je psáno v obžalobě. Vypovídaly o tom, jaké následky, i po těch letech, jednání obžalovaného na jejich život mělo. Chci říct, že jsou velmi statečné,“ řekla po skončení dopolední části jednání právní zástupkyně některých poškozených Lucie Hrdá.

Soud naposledy kauzu projednával minulý týden v úterý. Hlavní aktér Cimický, souzený za téměř čtyřicet sexuálních deliktů, na něm chyběl. Před soudem však promluvil znalec z oboru psychologie Pavel Král. Cimický podle něj netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika – kromě snížené empatie prý také klade důraz na vlastní význam či výjimečnost. Uvedl také, že Cimický při vyšetření vytrvale popíral skutky, ze kterých je viněn. Situaci podle znalce obžalovaný chápe jako spiknutí proti němu.

Na posledním soudním jednání promluvily také Cimického kolegyně z centra Modrá Laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996 po odchodu z Bohnic. Psycholožky před soudem zpochybnily, že by jejich šéf pacientky sexuálně obtěžoval. O ničem takovém dle svých slov neslyšely. Ze soudní síně pak odešly zadním východem.

Obžaloba se týká 39 skutků z období mezi lety 1979 a 2019. Většina z nich se tak měla stát ještě předtím, než zmíněné kolegyně začaly u Cimického pracovat. „Obě spolupracují s obžalovaným od roku 2006 nebo 2010. Ty výpovědi pro nás nejsou překvapením,“ uvedla státní zástupkyně Martina Adámková pro CNN Prima NEWS.

Státní zástupkyně Martina Adámková Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění. První oběti se přihlásily v roce 2021 poté, co měl být Cimický navržen na státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana. Na sociálních sítích se ozvala zpěvačka Jana Fabiánová. „Když jsem to zveřejnila, následovala vlna nevole, zažila jsem si i útoky,“ svěřila se dcera Nadi Urbánkové v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Po Fabiánové se přidaly i další ženy. „Najednou mě na sebe strhnul, začal mě osahávat, líbat a strkat mi jazyk do pusy,“ líčila moderátorka Martina Vrbová Hynková.

Podle informací CNN Prima NEWS se očekává, že celý proces potrvá ještě několik měsíců.

Tagy:
kauza znásilnění soud Jan Cimický psychiatrie Lucie Hrdá Dominik Feri Jana Fabiánová Martina Hynková Vrbová Psychiatrická léčebna Bohnice Martina Adámková