Rozsudek respektuji, vinu odmítám, řekl Feri po verdiktu. Exposlanec podá dovolání

Dominik Feri u soudu (22. 4. 2024)

Dominik Feri půjde na tři roky do vězení

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri půjde za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další na tři roky do vězení. Trest mu potvrdil odvolací soud. Rozhodnutí je pravomocné. Feri, který kvůli trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se chce dovolat k Nejvyššímu soudu. Dovolání však nemá odkladný účinek a nebrání Feriho nástupu do vězení.

Podle předsedy odvolacího senátu pražského městského soudu Libora Vávry byly všechny napadené dívky mladé, nesporně relativně nezkušené, vstup do většího světa pro ně byl lákavou výzvou a trpěly nejistotami, případně i psychickými problémy. Násilí vyvinuté proti nim nemuselo být podle Vávry razantní. „Souhra okolností, která ovšem byla vytvořená panem Ferim, vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené,“ uvedl soudce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co stálo za politickým pádem Dominika Feriho?

Sám Feri byl po odchodu ze soudní síně stručný. „Žít v právním státě znamená respektovat i ty rozsudky, se kterými bytostně nesouhlasíme a o věcech, které se nikdy nestaly. Mohu jenom uvést, že ve věci bude přirozeně podáno dovolání. Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo,“ řekl novinářům podle ČTK.

Proti loňskému verdiktu se odvolal jak Feri, tak i dívky, které se domáhaly vyššího odškodného. Někdejší politik v odvolacím zasedání zpochybňoval jejich věrohodnost. Dva ze skutků popřel, třetí označil za dobrovolný sex. Obvodnímu soudu vyčetl, že nepředvolal jím navržené svědky, že vycházel z neobjektivních znaleckých posudků a že se nevypořádal s existujícími důkazy.

Exposlanec před soudem prohlásil, že některé poškozené ve své výpovědi lhaly. „Soud ve výroku o trestu uvedl, že ke mně ženy jakožto mladému politikovi vzhlížely. To považuji za hrubé porušení rovnosti před zákonem, jelikož má dřívější politická funkce by neměla vést k takovému závěru,“ prohlásil v závěru.

Feri se podle nepravomocného rozsudku obvodního soudu dopustil tří skutků. Dva se podle obžaloby staly v březnu a v listopadu roku 2016 v jeho bytě v Praze 3. Feri podle verdiktu obě dívky, kterých se skutky týkají, přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl různé sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let.

Třetí incident se stal podle rozsudku v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Tu se podle soudu pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Poškozeným ženám má Feri zaplatit celkem 510 tisíc korun a jedné z nich dalších 33 tisíc korun za psychoterapii. Dívky v odvolacím jednání požadovaly zvýšení odškodného, Vávrův senát jim však navíc přiznal jen patnáctiprocentní úrok z prodlení. Zbytek nároků mohou Feriho oběti vysoudit v občanskoprávním řízení.

Tagy: