Zpěvačka Fabiánová o kauze s Cimickým: Máma mě prosila, ať to neříkám. Chtěla mě chránit

Zpěvačka a herečka Jana Fabiánová se v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS svěřila, proč se rozhodla o údajném sexuálním napadení psychiatrem Janem Cimickým promluvit s tak velkou časovou prodlevou. S obviněním vyrukovala v roce 2021, k napadení však mělo dojít už před 22 lety.

Všechno odstartovalo, když v roce 2021 tehdejší prezident Miloš Zeman oznámil, že chce Cimickému 28. října udělit medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Fabiánovou zpráva silně zasáhla. Zpěvačka se proto rozhodla nemlčet a veřejně promluvit o své zkušenosti. Po jejím přiznání se ozvaly i další údajné oběti. Známý psychiatr nyní čelí obžalobě ze znásilnění a vydírání pacientek v 28 případech.

Ačkoliv se za Fabiánovou postavilo mnoho žen, čelila také kritice, proč o napadení promluvila až po tolika letech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bez make-upu, ale dojatá. Žilková se pochlubila vnučkou, u fotky vtipkovala

„Člověk má tendenci se brzo svěřit, což já jsem udělala hned po napadení. Svěřila jsem se mamince, ale byla jiná doba. Tehdy jsem si myslela, že by to šlo. Ale nebyly sociální sítě a najít další oběti bylo strašně těžké,“ vysvětlila dcera slavné zpěvačky Nadi Urbánkové, která zesnula 3. února 2023.

Právě matčina reakce ji ale odradila o údajném napadení veřejně promluvit. „Vůči mámě jsem měla vždy absolutní respekt. Snad ani jako dítě jsem nezlobila. Když řekla ‚ne‘, neudělala jsem to. A ona mě v tuto chvíli prosila, ať s tím nejdu ven. Věděla, že tam bylo riziko toho, že by mi ten člověk mohl nějakým způsobem zničit život. Snažila se mě tehdy chránit,“ popsala 44letá umělkyně.

Pomohla mi Amerika

„Když se teď dívám zpětně, vidím, že tenhle tichý souhlas se předává. Moji mámu znásilnil otec, když jí bylo osm let. Svěřila se tehdy své mamince a sestrám, ale nechtěly o tom slyšet. A když se dívám zpětně na její život a to, co si prožila s chlapy, tak vidím, že dar říct ‚ne, tady je moje hranice‘, jí byl sebrán v osmi letech. Pak se to mezigeneračně předává. Mě z toho vytrhla Amerika. Tam jsou ženské vychovávány jinak než u nás,“ doplnila.

Do Spojených států se Fabiánová odstěhovala v roce 2012. K návratu se odhodlala kvůli maminčině zdraví. „Amerika mi dala to, co se teď v Čechách teprve probouzí. Že člověk má mít svoji vlastní integritu a za tou si stát. Že když je někdo empatický, má právo si budovat vlastní hranice a že člověk jako jedinec má v této době moc měnit svět k lepšímu. Že to nemusí nechat být. Když se ozvu já, tak tím budu moci chránit ty, které by mohly přijít po mně,“ dodala.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej v neděli 16. dubna od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: