Průzkum: ANO stále první. Opoziční koalice by ale měly ve Sněmovně většinu

Volby do Poslanecké sněmovny by na přelomu srpna a září vyhrálo hnutí ANO s 25 procenty hlasů. Vyplývá to z průzkumu, který vypracovala agentura Data Collect pro ČT. Na druhém místě by skončila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 22 procenty a hned za ní by se umístili Piráti se Starosty. Dvě opoziční koalice by daly dohromady většinu. Do Sněmovny by se ještě probojovalo hnutí SPD a komunisté.

Předvolební průzkumy nadále favorizují hnutí ANO. Tomu agentura Data Collect přisuzuje 25 procent hlasů. Následují obě opoziční koalice – Spolu (22 %) a PirSTAN (21 %).

Čtvrté místo patří hnutí SPD, které by obdrželo 9 procent. Do Poslanecké sněmovny by se probojovali ještě komunisté se ziskem 5,5 procenta. Pod pětiprocentní hranicí by zůstalo hnutí Přísaha (4,5 %), sociální demokraté (4 %), i trojkoalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků (3,5 %).

Při takovém scénáři by součet opozičních koalic dělal 107 poslaneckých křesel, Spolu a Piráti se Starosty by tak měli ve Sněmovně většinu. Záleželo by tedy na tom, jestli by prezident Miloš Zeman pověřil sestavením vlády jako vítěze voleb současného premiéra Andreje Babiše (ANO), nebo s nadějí na sestavení kabinetu s důvěrou lídra koalice Spolu Petra Fialu (ODS).

K volbám chce podle průzkumu Data Collect určitě přijít 60 procent dotázaných a dalších 17 procent uvedlo, že se k účasti přiklání. Volební účast jednoznačně odmítá 14 procent lidí a spíše ne uvedlo osm procent lidí.

Průzkum agentura prováděla od 30. srpna do 8. září. Zúčastnilo se ho 1 200 lidí.

Tagy: