Vláda zruší tisíce zbytečných zákonů. Některé jsou z první republiky

Petr Fiala

Tisková konference po jednání vlády (9.11.2022)

Vláda Petra Fialy zruší více jak deset tisíc starých předpisů a formálních zákonů. Shodli se na tom ministři Fialova kabinetu, podle kterých jsou takové zákony dávno překonané. Sám premiér to označil za splnění jednoho bodů z programového prohlášení. Naznačil také, že proti podobné byrokracii bude jeho vláda dále pokračovat.

„Naše vláda plní programové prohlášení. Snažíme se odstranit právní předpisy, které jsou dávno nahrazené,“ řekl Fiala po jednání vlády. Podle něj tak dojde ke zrušení 6 667 předpisů a v dalších 3 616 předpisech se dříve zrušilo některé obecné ustanovení.

Podle předkládací zprávy ministerstva vnitra jsou některé předpisy z období první republiky.

Předseda vlády také představil další důležitý krok, který podle něj vláda schválila. Tím je novela energetického zákona. Ta má reagovat na evropské nařízení o výkupních cenách elektřiny. „Jedná se tak o strop tržního příjmu, který může stát nastavit,“ řekl Fiala. Zjednodušeně se tak dá říci, že tato novela doplňuje válečnou daň, kterou schválila Poslanecká sněmovna v minulém týdnu.

Částka nad stanovený strop bude podléhat odvodu, ze kterého chce kabinet financovat kompenzace za vysoké ceny energií. Odvod by neměl být nastaven tak, aby představoval dvojí zdanění pro firmy, které podléhají dani z mimořádných zisků.

Peníze na fondy i do rozvoje školství

Vláda také navýšila o půl miliardy korun rozpočet pro výstavbu škol. Tento krok přichází v rámci podpory vzdělávání, aby se školy stavěly i tam, kde je menší vytíženost. „To se týká například prstence kolem Prahy,“ upřesnil premiér.

Kabinet také schválil, že nový program Modernizačního fondu HOUSEnerg má podpořit opatření pro úspory energií v rodinných a bytových domech ve výši 54 miliard korun.

Tagy:
Petr Fiala vláda Praha vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR