Exkluzivní průzkum STEM: Zásah na UK byl chvalitebný, hodnotí lidé. Mírní byli i skeptici

Policie u filozofické fakulty

STEM: Hodnocení policejního zásahu při střelbě na FF UK

Policejní práci při zásahu proti střelci na Filozofické fakultě UK zhodnotila více než třetina lidí jako chvalitebnou, vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti STEM. Známkování na školní stupnici u dotazovaných souviselo s jejich obecnou důvěrou či nedůvěrou v policii. Ani u největších skeptiků však nepřevládají negativní známky.

Policie si od občanů za zásah vysloužila souhrnné hodnocení 2,3. Ze všech dotazovaných by jí jedničku dala téměř třetina lidí, dvojku 36 procent a za tři by dostala od čtvrtiny respondentů. Celkově negativně by muže zákona ocenilo podstatně méně lidí – devět procent by dalo dostatečnou známku, zatímco čtyři procenta pětku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skvělí čeští policisté. Profesionální zásah na fakultě ocenil i elitní člen Scotland Yardu

Přesné znění otázky v průzkumu bylo: „Nyní se prosím zamyslete, jak podle vás zvládla Policie České republiky zásah a situaci kolem tragické střelby na FF UK. Jak pomocí školního známkování hodnotíte práci policie při zásahu a v souvislosti s ním?“

Odpovědi jsou dále rozděleny do čtyř skupin podle důvěry dotazovaných v policii celkově. „Hodnocení s ní podle očekávání souvisí. S klesající důvěrou se zhoršuje hodnocení práce policie v souvislosti se střelbou. Ovšem ani u těch, kteří policii určitě nedůvěřují, nepřevládají ohledně její práce kolem střelby na FF UK negativní známky,“ doplnil STEM u výsledků průzkumu.

Policii České republiky podle STEMu určitě důvěřuje 16 procent lidí, z nich nadpoloviční většina hodnotila zásah výborně, dalších 31 procent za dva. Trojku by mužům zákona dala zhruba desetina z nich, zatímco čtyřku a pětku jen nízké jednotky procent. Celkově mužům zákona dali známku 1,6.

Občanů, kteří policii spíše důvěřují, je 53 procent. Policii by zhodnotili za 2,2. Hodnocení za dva u nich se 42 procenty celkově převládalo. Jedničku by policistům dala zhruba čtvrtina tázaných v této skupině, stejně tak jako trojku. Špatné známky by rozdaly opět nízké jednotky procent.

Policii spíše nedůvěřuje pětina lidí, ta by jejímu zásahu dala souhrnně známku 2,7. Výbornou by ji ohodnotila zhruba desetina z nich, chvalitebně a dobře po 36 a 31 procentech. Čtyřku rozdalo 16 procent z nich a pětku 5 procent.

Deset procent dotazovaných uvedlo, že policii určitě nedůvěřuje. Ani u nich však celkové hodnocení s 3,1 nedopadlo příliš špatně. Jedničku by jich policii dokonce dalo více než v předchozí kategorii respondentů, a to 17 procent. Dalších 11 procent z nich hodnotilo policejní výkon chvalitebně, 36 procent dobře. Dostatečnou dalo policii 21 procent z nich. Ve „skeptické“ skupině dosáhlo dvouciferných hodnot i hodnocení pětkou – rozdalo ho 15 procent tázaných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rakušan připravil 33 opatření po střelbě na UK. Navrhuje více hlídek a dovybavení policie

Tagy:
policie hodnocení průzkum STEM důvěra Česko Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy