První fotky teroristy z Nice: Po příjezdu do Evropy se usmíval, za měsíc vraždil

Terorista z Nice

V Nice vraždil Tunisan

Pachatelem teroristického útoku v bazilice ve francouzském Nice je 21letý Tunisan Brahim Aoussaoui, který do Evropy připlul před měsícem. Tehdy jej vyfotili na dokumenty v italském přístavu Bari, když ukončil pobyt v karanténě. Později se dostal z Itálie do Paříže, odkud odjel v den útoku ranním vlakem do Nice.

Tunisan se do Evropy dostal na lodi z Afriky spolu s dalšími migranty 20. září. Dvacet dní musel strávit kvůli koronavirovým opatřením v karanténě, nejprve na ostrově Lampedusa, později na lodi Rhapsody. Ostatní utečenci, kteří s ním cestovali, o něm říkali, že strávil většinu volného času na telefonu a stále mluvil o tom, jak se chce dostat do Francie. Informoval o tom deník Daily Mail.

Když Brahimovi skončila karanténa, vystoupil 8. října se stovkami dalších migrantů z lodi v italském přístavu Bari. Tam ho úřady vyfotily a zapsaly si jeho jméno, datum narození a získaly otisky prstů. Úředníci prověřili také jeho záznamy, údajně neměl žádnou kriminální minulost a nikdy dříve se nesnažil do Itálie dostat.

Druhý den mu ale úřady sdělily, že nemá legální právo na to zůstat v Itálii a že musí zemi do sedmi dnů opustit. Jenže místo toho, aby Brahima italské úřady deportovaly, propustily ho.

Terorista proto chvatně nasedl na vlak do Paříže a bez větších potíží přejel někdy kolem 9. a 10. října hranice Francie. V hlavním městě zůstal přes dva týdny.

Ve čtvrtek 29. října nastoupil do ranního vlaku směr Nice. Na jihu Francie se ocitl zhruba v půl sedmé ráno. Podle Daily Mailu ráno Brahim vyfotil baziliku Notre-Dame a poslal fotografii svému bratrovi do Tuniska. „Chtěl bych tam strávit noc,“ komentoval údajně fotku Brahim.

Kostel otevíral v 8:30. Tunisan ještě půl hodiny postával před památkou, pak vytáhnul svůj dlouhý nůž a vstoupil do baziliky. Tam brutálně zavraždil tři lidi – jedné ženě uřízl hlavu.

Policie byla na místě do deseti minut a na Brahima čtrnáctkrát vystřelila, některé kulky našly cíl. Postřeleného teroristu odvezli do nemocnice. Vyšetřovatelé u něj našli dva další nože, korán a dva mobilní telefony.

V pátek policisté dopadli 47letého muže, který byl údajně Brahimovým komplicem.

Tagy: