První oběti nepokojů ve Francii: Mladík spadl ze střechy, jiného muže trefila zbloudilá kulka

Po nočním pádu ze střechy supermarketu ve francouzském Petit-Quevilly v pátek odpoledne zahynul mladý muž, píše agentura AFP. Web stanice RTL uvedl, že 19letý mladík spadl ze střechy obchodu, na který zaútočili výtržníci, načež byl ve stavu mozkové smrti převezen do univerzitní nemocnice v Rouenu a později prohlášen za mrtvého. Ve Francouzské Guyaně mezitím během protestů souvisejících s nepokoji ve Francii zahynul 50letý muž. Podle místní prokuratury jej zasáhla zbloudilá kulka, uvedl zpravodajský web Franceinfo.

Ve Francii již čtvrtým dnem pokračují násilné nepokoje, které vyvolala smrt mladíka při zásahu policie. Sedmnáctiletý Nahel M. se severoafrickými kořeny přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů na něj z bezprostřední blízkosti vystřelil. Video zachycující střelbu se rychle rozšířilo na sociálních sítích a podnítilo nepokoje, které se rozšířily do desítek měst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo terorizuje Francii? Dospívající výrostci, dokonale organizovaní a extrémně mobilní

Padesátiletého muže, který se nacházel na balkoně v Cayenne v hlavním městě Francouzské Guyany, podle místních úřadů zabila ve čtvrtek večer „zbloudilá kulka“ výtržníků, kteří mířili na policii. „Právě když se policie stahovala, padl výstřel směrem k policistům,“ uvedl státní zástupce v Cayenne. „Padesátiletý muž byl zasažen do hrudníku a po nějaké době zemřel,“ dodal. Zároveň vyzval k opatrnosti, pokud jde o spojování této události s demonstracemi ve Francii, neboť v Guyaně nepokoje propukly ještě před smrtí mladíka na pařížském předměstí Nanterre.

Z pětimetrové výšky ze střechy supermarketu Lidl mezitím v noci na pátek v Petit-Quevilly na severozápadě Francie spadl 19letý muž, a to v době, kdy na obchod útočili výtržníci, uvedl web RTL. Podle policejního zdroje muž utrpěl mozkovou smrt. Úmrtí mladíka posléze podle RTL potvrdila prokuratura v Rouenu. Agentura AFP píše, že podle jejího policejního zdroje mladík zemřel po pádu ze střechy supermarketu „v průběhu rabování“, zatímco rouenské státní zastupitelství uvedlo, že obchod nebyl „v době těchto událostí terčem útoku výtržníků“.

Tagy: