Kdo terorizuje Francii? Dospívající výrostci, dokonale organizovaní a extrémně mobilní

Zapálené vozy

Pokračují nepokoje ve Francii (30.6.2023 7:00)

Velmi mladí, extrémně organizovaní a neuvěřitelně mobilní. Takový je hlavní profil účastníků nočních výtržností, které sužují Francii, píše web televize BFM TV s odkazem na policii. Nejvíce výtržníků je ve věku 14 až 18 let, policie však tvrdí, že na kamerových záznamech, a to zejména z noci na čtvrtek, měli násilí a demolování majetku na svědomí také teenageři od 12 do 14 let.

Teenageři udeří vždy ve skupinkách po 30 až 50 lidech, velmi organizovaným a mobilním způsobem. Rabují, zakládají požáry a odpalují pyrotechniku na jednom místě a po deseti minutách se objeví jinde, popisují policisté. Méně organizovaní jsou podle nich nejmladší účastníci protestů ve věku 12 nebo 13 let, uvádí televize BFM TV.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší noc: Paříž znovu hořela. Panují hororové obavy, že se celá Francie ocitne v plamenech

Na rozdíl od nepokojů v roce 2005, kdy policie čelila demonstrantům na jednotlivých místech, nyní jsou policejní zásahy kvůli propracované organizaci a mobilitě demonstrantů velmi složité.

Účastníci protestů využívají šifrované zprávy, které si posílají prostřednictvím sítí WhatsApp nebo Telegram. Používají také geolokační funkce nabízené některými aplikacemi, jako je Snapchat. Díky tomu mohou jednat rychle a přesně, uvádí televize.

V noci na pátek bylo podle ministra vnitra Geralda Darmanina zatčeno 667 lidí, z toho 307 v Paříži. Většinu zadržených tvořili velmi mladí lidé. Zranění utrpělo 249 policistů a četníků. Deník Le Figaro uvádí, že zranění utrpěla také dvojice jeho novinářů. „Brutálně obtěžovaný byl také fotograf deníku Liberation, kterému ukradli fotoaparát,“ píše Figaro. Další dva novináře napadli protestující v Besançonu, jednoho z nich udeřili do hlavy páčidlem.

Nepokoje v zemi zažehla úterní smrt 17letého mladíka, kterého policie zastřelila při silniční kontrole. Situace byla v noci na pátek nejhorší zejména v Paříži a jejím okolí. Požáry ale hlásily i úřady v severofrancouzském Lille a další incidenty policie zaznamenala po celé zemi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na páteční brzké odpoledne svolal už druhé jednání meziresortního krizového štábu. Kvůli zasedání rovněž zkrátil svůj páteční pobyt na summitu EU v Bruselu.

Tagy: