První projev Liz Trussové v roli premiérky: Snížím daně a vyřeším krizi ve zdravotnictví

Nová britská premiérka Liz Trussová ve svém prvním projevu v roli ministerské předsedkyně slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. V úterním vystoupení před tradičním londýnským sídlem britských premiérů v Downing Street se také zavázala, že začne řešit krizi přetíženého veřejného zdravotnictví. Trussová také sdělila, kdo obsadí posty na ministerstvech.

Trussová prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které „brzdí“ Británii. Země podle ní čelí vážným globálním překážkám kvůli pandemii covidu a válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,“ řekla Trussová.

Svému předchůdci Borisi Johnsonovi, kterého v úterý vystřídala v premiérském křesle, ministerská předsedkyně poděkovala za to, že dokončil brexit, že pomohl se zavedením vakcín proti onemocnění COVID-19 v Británii a že se postavil Rusku, které zaútočilo na sousední Ukrajinu.

První oficiální projev Trussové v premiérské funkci poznamenal prudký déšť a chvíli nebylo jasné, zda se vystoupení odehraje před Downing Street 10, nebo se bude muset přesunout dovnitř. Kvůli zdržení v dopravě a přeháňkám nakonec Trussová vystoupila později a hovořila pod širým nebem tak, jak se plánovalo, neboť pršet přestalo.

Před jejím příjezdem se v Downing Street davy novinářů, představitelů vládní Konzervativní strany i pracovníků úřadu vlády ukrývaly pod deštníky. Zaměstnanci premiérského úřadu střídavě vynášeli a schovávali řečnický pultík, ale nakonec ho vrátili před číslo deset a těsně před premiérčiným příjezdem osušili mikrofony.

Ani na jednom z hlavních postů není bílý muž

Trussová po projevu krátce zapózovala fotografům se svým manželem Hughem O’Learym než vstoupila do premiérského sídla. Poté začala ihned jmenovat řadu nových členů kabinetu.

V úřadu skončil mimo jiné ministr financí Nadhim Zahawi, kterého nahradil dosavadní ministr obchodu Kwasi Kwarteng. Trussovou v čele ministerstva zahraničí vystřídá dosavadní ministr školství James Cleverly. Ministerstvo obrany dál povede Ben Wallace.

Ministryně vnitra Priti Patelová oznámila rezignaci již v pondělí. Uvedla, že úřadu se vzdá, jakmile se Trussová oficiálně stane premiérkou. V úřadu ji v úterý nahradila generální prokurátorka Suella Bravermanová.

Konec ve funkci potvrdil v úterý také dosavadní vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab, který ve vnitrostranickém hlasování o post šéfa Konzervativní strany podpořil soka Trussové Rishiho Sunaka. Trussová si jako ministra spravedlnosti vybrala Brandona Lewise, který byl do července ministrem pro záležitosti Severního Irska.

Britská média podotýkají, že Trussová jmenovala velmi rozmanitý kabinet. Ani jednu ze čtyř nejdůležitějších funkcí v zemi –⁠ úřad premiéra, ministerstvo financí, ministerstvo vnitra nebo ministerstvo zahraničí –⁠ nebude zastávat bílý muž, uvedla stanice BBC.

Tagy: