První transgender Barbie je na světě. Která populární herečka byla panence inspirací?

Výrobce hraček Mattel uvedl na trh první transgender panenku Barbie. Inspirací panence byla americká herečka a obhájkyně práv LGBTQ lidí Laverne Coxová, která se proslavila rolí v seriálu z dílny Netflix Orange Is The New Black. A která se sama narodila jako muž.

„Nemůžu se dočkat, až fanoušci najdou mou transgender panenku na pultech a budou ji moci přidat do své sbírky,“ uvedla podle deníku Daily Mail nadšená herečka. „Tato panenka je velkým vítězstvím pro LGBTQ komunitu v době, kdy se znepokojivě množí zákony namířené proti transsexuálům,“ nechala se slyšet Coxová.

Že si americká firma Mattel vybrala jako předlohu právě ji, je pro ní velkou poctou. K panenkám Barbie má totiž osobitý vztah. V rozhovoru pro web People se svěřila, že jí matka v dětství zakazovala si s těmito hračkami hrát. „Říkali, že mi bylo přiřazeno mužské pohlaví,“ vzpomněla úspěšná herečka. Tato zkušenost se pro ni stala traumatizující.

„Až po letech mi terapeutka připomněla, že nikdy není pozdě na šťastné dětství a že to, co byste měli udělat pro své vnitřní dítě, je, jít a koupit si panenku Barbie,“ uvedla Coxová a vzápětí doplnila, že se později s trápením svěřila i své matce. „Hned první Vánoce mi poslala novou panenku a od té doby mi posílá barbíny k Vánocům i narozeninám,“ přiznala dojatě Laverne.

Obrovský krok kupředu

Hračkářský gigant Mattel v posledních letech vydal několik sérií panenek Barbie, kterými reaguje na kritiku, že vytváří nerealistické ideály ženské krásy. Společnost nyní nabízí širokou škálu panenek různých odstínů pleti a typů postav, které mají přesah oproti původnímu modelu z roku 1959. Tehdejší první panenka na sebe vzala podobu blonďaté a štíhlé bělošky.

Podle výkonné viceprezidentky a vedoucí pro Barbie ve firmě Mattel LIsy McKinghtové je transgender panenka obrovským krokem kupředu. „Jsme hrdí na to, že můžeme zdůraznit začlenění a přijetí sebe samého v každém věku a ocenit významný Lavernin vliv na kulturu,“ uvedla v prohlášení.

Tagy: