V pětaosmdesáti letech zemřel šéfkuchař Albert Roux, který způsobil revoluci na londýnské gastronomické scéně. Založil restauraci Le Gavroche, která byla jako první ve Velké Británii oceněna prestižní michelinskou hvězdou. Roux zesnul v pondělí po dlouhé nemoci, informoval web CNN.
Úmrtí Alberta Rouxe oznámila jeho rodina v prohlášení. „Albertovi je spolu s jeho dříve zesnulým bratrem Michel Rouxem připisováno zahájení londýnské kulinářské revoluce tím, že otevřeli Le Gavroche v roce 1967,“ napsali mimo jiné jeho blízcí.
Restaurace La Gavroche se stala první britskou retaurací oceněnou michelinskou hvězdou a její kuchyní prošli rovněž jedni z nejznámějších britských kuchařů včetně Gordona Ramsayho a Marca Pierra Whitea.
Albert Roux se narodil v roce 1935 ve Francii. V osmnácti letech se přestěhoval do Velké Británie, kde se postupně dostával výše a výše na „kulinářském žebříčku“. Postupně pracoval s francouzským velvyslanectvím a v řadě bohatých domácností.
Mentor mnoha šéfkuchařů
Po splnění vojenské služby v Algerii pracoval jako šéfkuchař v Paříži. Následně se opět přesunul do Velké Británie, kde v londýnské čtvrti Chelsea otevřel restauraci La Gavroche, která byla později oceněna třemi michelinskými hvězdami – podobně jako jeho druhá restaurace Waterside Inn otevřená v roce 1972.
„Byl mentorem pro tolik lidí v pohostinství a skutečnou inspirací pro začínající kuchaře včetně mě samého,“ uvedl jeho syn Michel Roux Jr., který je rovněž šéfkuchařem a známou televizní tváří.
Mezi prvními, kteří vzdali hold uznávanému restauratérovi a kuchaři byl kritik restaurací Jay Rayner. „Albert Roux byl mimořádný muž, který zanechal ve své adoptivní zemi významnou stopu v příběhu stravování,“ napsal na Twitteru. „Výčet šéfkuchařů, kteří prošli jeho kuchyní v Le Gavroche, je významnou součástí v moderní britské restaurační kultuře. RIP.“
Jako „skutečného titána stravovací scény“ v zemi, který „inspiroval a vycvičil jedny z nejlepších a největších jmen v tomto bysnysu“ vzdal čest Rouxovi šéfkuchař James Martin.