Neviditelní hrdinové za ruskou linií: Členové hnutí odporu denně riskují životy. Jak pracují?

Člen ukrajinského hnutí odporu

Jak funguje ukrajinské hnutí odporu?

Dennodenně bojují hluboko za nepřátelskou linií proti ruskému agresorovi, přičemž prakticky nepřetržitě riskují vlastní životy. Členové ukrajinského hnutí odporu dělají vše pro to, aby oslabili ruskou armádu na Krymu i na okupovaných územích východní a jižní Ukrajiny. Kolik takových partyzánů Kyjev vlastně má a co je náplní jejich práce? I o tom mluvil velitel Sil zvláštních operací Ukrajiny (SOF) v rozhovoru pro web Sky News. Voják s přezdívkou Mykola šéfuje síti civilistů, kteří v okupovaných oblastech vedou nejrůznější sabotážní akce.

Jedna z nejutajovanějších a zároveň nejdůležitějších ukrajinských zbraní v boji proti ruské invazi se obzvlášť v poslední době začala výrazně zviditelňovat. Jde o hnutí odporu, které se rozšířilo de facto ve všech částech Ukrajiny ovládaných Ruskem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na strach nebyl na frontové linii čas, popsal Zrno. Podmínky jsou jako za první světové války

„Naši lidé skrytě a odhodlaně plní své úkoly, aniž by očekávali rychlou odměnu nebo slávu. Jejich hlavní motivací je svoboda. Chceme bránit naši zemi. Rusové nás budou muset buď všechny zabít, nebo odejít,“ řekl velitel skupiny SOF v rozhovoru pro Sky News. Z bezpečnostních důvodů požádal o anonymitu, používá tak přezdívku Mykola.

Ukrajinské úkoly na území obsazeném Moskvou zahrnují špionáž, sabotáž i eliminaci ruských sil. „Práce, kterou hnutí odporu vykonává, je velmi nebezpečná. Mnoho našich lidí bylo zabito nebo skončilo v ruském vězení. Ani to nás ale neodrazuje. Náš vznešený cíl ospravedlňuje ztráty, které jsme utrpěli a které ještě utrpíme,“ zmínil člen SOF.

Neoficiální činnost hnutí odporu odstartovala již v roce 2014, kdy Rusové vtrhli na Krym a zároveň vypukla válka na Donbase. Formální ukrajinskou strukturou se hnutí stalo v roce 2022, tedy po začátku ruské invaze.

„Jsou mezi nimi muži i ženy různého věku – od mladých po ty nejstarší. Připojit se může každý dospělý, který je statečný a loajální k Ukrajině,“ vysvětlil Mykola. Sky News je prvním webem, kterému poskytl rozhovor. Jeho opatrnost byla pochopitelně cítit při každé odpovědi.

Velitel SOF se zdráhal mluvit třeba o konkrétních protiruských operacích, logicky kvůli bezpečí členů hnutí odporu. „Nemohu vám říct, kolik takových lidí je, tato informace je tajná. Mohu ale prozradit, že jde o tisíce. Jsem rád, že hnutí odporu roste,“ sdělil Mykola.

Z propagačních videí hnutí odporu vyplývá, že ukrajinští partyzáni na Krymu či okupovaných územích na východě a jihu země likvidují ruský vojenský materiál a rovněž předávají nejrůznější informace kyjevskému vedení o posunu okupačních vojsk. Běžná je také organizace atentátů na proruské kolaboranty, ruské velitele i řadové vojáky.

Tento odpor by mohl být klíčový pro budoucí tlak na Moskvu, aby stáhla svá vojska z okupovaných území. „Nyní jsme zahájili kampaň na popularizaci hnutí odporu. Vytváříme podmínky pro to, aby s námi mohl důvěrně komunikovat každý občan Ukrajiny,“ řekl Mykola webu Sky News.

Nutno zmínit, že výše popsaná politika otevřených dveří sice povede k posílení ukrajinských řad, zároveň ale zvýší riziko ruské infiltrace. Podle Mykoly je jeho tým neustále ve střehu, přičemž okamžitě ruší styky s každým, koho podezřívá z kolaborace.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Drony Ukrajinců masakrují okupanty. Reklama pro ruskou armádu, glosuje Kyjev

Tagy: