Prymula: Některé nemocnice jsou na hraně kapacity. Nová opatření se nestihla projevit

Roman Prymula v Partii

Některé nemocnice se již mohou pohybovat na hraně kapacity, pro CNN Prima NEWS to sdělil bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Česko do nového roku vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud nejvyšší úrovni. K pátku stoupl na 90 bodů ze 100 a zůstává v nejvyšším, tedy pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy.

„Jsme v situaci, kdy tady byl poměrně vysoký výskyt nově zjištěných případů. Rozvolňovalo se v situaci, kdy to neodpovídalo reálné rizikovosti a v tuhle chvíli logicky dochází k dalšímu nárůstu. Ta opatření, která byla nedávno přijata, se ještě nestihla projevit,“ řekl Prymula.

Výpočet rizikového skóre by se podle něj měl také změnit kvůli novým antigenním testům. „My jsme trochu změnili přístup k testování. Je tady velké procentu testů, které procházejí přes antigenní testy. Je potřeba brát v potaz míru promořenosti populace, kolik pozitivních tady máme. Procento nebývale stoupá a to se musí nějakým způsobem upravit. Snaha vzorec upravit je logická,“ řekl epidemiolog.

Některé nemocnice již mohou být na hraně kapacity. „Jsme v situaci, kdy opravdu dochází k nárůstu pacientů, byť Vánoce to mohou trochu modifikovat. Rozložení není stejné po celé republice. Co se týká třeba východních Čech, tak tam je ta zátěž v tuhle chvíli enormní a myslím si, že už jsou skutečně na hraně kapacity, tak jak já mám povědomí, jak vypadá situace ve FN Hradec Králové,“ vysvětlil bývalý ministr.

Nových případů koronaviru v Česku na silvestra proti předchozím dvěma rekordním dnům ubylo. Laboratoře jich v posledním dni v roce odhalily 13 274, ve středu s dosud rekordním denním přírůstkem jich bylo po úpravě dat 17 077. Méně než v předešlých dvou dnech se ale také testovalo, pozitivní byla ve čtvrtek rekordní polovina testů.

Aktuálně nakažených je v ČR víc než 120 000 lidí, nejvíc od konce října. Hospitalizovaných za poslední den ubylo o 84 na 6 023, rychleji než dřív ale roste počet úmrtí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Tagy:
pes nemocnice Vánoce CNN Prima NEWS Roman Prymula Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 kapacita nemocnic index rizika Fakultní nemocnice Hradec Králové Ministerstvo zdravotnictví České republiky