Prymula: Rozvolnění je namístě. V Číně ale mohou vzniknout mutace, které potrápí svět

Podle Prymuly je rozvolnění namístě

Dosavadní rozvolnění ani migrační vlna z Ukrajiny nemá na covidové nárůsty vliv. I proto je rozvolnění v tuzemsku namístě, uvedl v pořadu Nový den epidemiolog Roman Prymula. Riziko, že například v Číně vzniknou další mutace, které potrápí celý svět, ale existuje, dodal.

„Vím, že rozvolnění vzbuzuje vášně, ale přišlo ve vhodnou dobu. Zrušení dosavadních opatření ani migrační vlna nemá na vlnu nárůstů vliv. Rozvolnění je namístě,“ sdělil Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal také, že každý, kdo se cítí ohrožen, respirátor stále nosit může.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Povinnost nošení respirátorů zcela odpadla od středeční půlnoci. „Musíme si ale uvědomit, že covid tu stále je a nošení respirátorů pro rizikové kategorie je na místě,“ dodal Prymula. Koronavirus totiž ještě není běžné respirační onemocnění.

Čína doposud populaci uchránila

„Kvůli masivní epidemii v Číně, se kterou se nyní potýká, mohou vzniknout mutace, které potrápí celý svět. Dosud se Číně díky tvrdým opatřením podařilo populaci ochránit, omikron je ale natolik silný, že si cestu našel. A vstupuje do panenské (nepromořené, pozn. red.) populace,“ vysvětlil.

V Česku bychom ale nyní měli mít před sebou „klidné“ období. „Zatím vše svědčí o tom, že covid je sezonní, byť jsme si to nemysleli, ale data to potvrzují. Na konci dubna očekáváme pokles do nulových čísel a na 3,5 měsíce jsme v podstatě v klidu. Na konci prázdnin ale může začít počet nakažených opět růst,“ dodal s tím, že doufá že půjde o varianty, které tu už byly.

Respirátory se tak mohou vrátit. „Může se stát, že se vrátíme k plošným opatřením,“ uvedl Prymula. Ke zvládnutí případné pandemie by měly pomoci vakcíny „nové generace“, ty jsou však stále v procesu. „Výrobci představili novou vakcínu, která je i na variantu omikron, signály ale nejsou povzbudivé,“ ohodnotil její účinnost.

Tagy: