Psí parfémy mohou vašemu mazlíčkovi ublížit, vysvětlil veterinář. Stojí i tisíce korun

Značka Dolce & Gabbana vydala nový psí parfém Fefé.

Psí parfémy

Barvení srsti, lakování drápků nebo drahý parfém – i to jsou někteří majitelé psů ochotní dopřát svému čtyřnohému příteli v domnění, že pro něj dělají to nejlepší. Italská značka Dolce & Gabbana v srpnu představila nový parfém s názvem Fefé. Výrobci sice tvrdí, že by produkt neměl být pro zvířata závadný, podle veterinářů jim ale tento módní výstřelek může uškodit. „Srst není jen parádní kožíšek, který má psa zdobit. Má i svoje další funkce,“ řekl veterinář Petr Vokrouhlík ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Představte si, že pes na sobě bude najednou cítit cizí pižmo. Je to jako kdybyste ho označili jiným psem. A on nechápe, proč mu to páníček udělal. Bude se cítit ohrožen,“ vysvětlil Vokrouhlík ve vysílání CNN Prima NEWS a dodal, že na své psí kamarády pak může v parku reagovat jinak – může se jich dokonce bát.

ČTĚTE TAKÉ: Chvíle hrůzy v australském zábavním parku. Krotitelku napadl tygr, skončila v krvi

U většiny parfémů tvoří základ pižmo, které obsahuje i parfém Fefé. Voní po santalovém dřevu s tóny ylang-ylangu. Jeho cena v Česku vyjde přibližně na 2 500 korun. Dostupné jsou ale i levnější vůně, prodávají je hlavně e-shopy s chovatelskými potřebami.

Vůně z parfémů i barev mohou překrývat některé zdravotní problémy, které se u psů projevují zápachem, a majitelé tak oddalují potřebnou léčbu. „Můžeme u nich vyvolat změny na imunitním systému, které už nepůjdou vrátit, nebo také řadu nádorových onemocnění,“ varoval Vokrouhlík.

„Ve své podstatě se jedná o záležitost majitelů. Není to tak, že by to zvíře samo chtělo nebo mu to bylo jakkoli prospěšné. Naopak si myslím, že mu to může v řadě případů ublížit,“ prohlásila majitelka salonu pro psy Martina Lidická. „Pes má také na rozdíl od lidí velmi citlivý čich –  když mu tím pádem dáme nějaký parfém, vůně může být příjemná jenom nám. Jemu vyhovovat vůbec nemusí,“ dodala.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Populární běluha Hvaldimir, podezřelá z ruské špionáže, je po smrti. Co se stalo, je záhadou

Tagy: