Putin klade nesplnitelné požadavky. Válka na Ukrajině je pravděpodobná, říká expert

Ukrajinský voják při cvičení.

360° (124)

Je pravděpodobnější, že k válce mezi Ruskem a Ukrajinou nakonec dojde. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl politický geograf Jan Kofroň. Nemyslí si totiž, že by se za aktuálního stavu ruský prezident Vladimir Putin rozhodl jednotky stáhnout zpět na svá stanoviště. Konflikt podle něj přímo vyhledává, neboť na Ukrajinu a NATO klade podmínky, které jsou de facto nesplnitelné.

„Podle mě je malinko pravděpodobnější, že válka bude,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kofroň. Odhaduje, že Putin nechá na rusko-ukrajinskou hranici přisunout další specializované jednotky, které zatím v oblasti nejsou. Následně by prý mohl pod nějakou záminkou zahájit vpád do země.

Možnost, že by se Rusové stáhli, příliš nevěří. „Pokud tedy Vladimir Putin nezíská něco jako protihodnotou, například nějaký závazek, jako třeba že Ukrajina nebude v NATO,“ uvažoval Kofroň. Rusko si dává i další požadavky, které jsou podle něj ale předem odsouzené k neúspěchu.

Podle Kofroně by mohli Rusové buď zaútočit celoplošně a zkusit dobýt hlavní město Ukrajiny Kyjev, nebo další velká města. V takovém případě by nejspíš také zajali velké množství ukrajinských jednotek, což by Putinovi umožnilo klást si nové podmínky. Další možností je podle experta vést z ruské strany omezené útoky.

„Ukrajinská armáda ve srovnání s ruskou jasně tahá za kratší provaz,“ konstatoval v pořadu 360° Kofroň. Ukrajinců je prý podstatně méně, ať už do počtu vojáků či techniky. Ta má být navíc starší než ruská. Putinova armáda podle Kofroně navíc může díky své početnosti zaútočit na Ukrajinu hned z několika směrů. „Ukrajinci můžou váhat, co je pro ně hlavní prioritou,“ poznamenal Kofroň. Zároveň však doplnil, že i velká ruská armáda může mít problémy s menší ukrajinskou silou.

Dojde na uzávěr plynu?

Zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že na pozadí konfliktu jde také o ruský plyn a ropu. Obchod s Evropou by se dle jeho slov mohl kvůli válce s Ukrajinou na čas pozastavit.

Bartuška v tomto ohledu vzpomíná na krizi z roku 2009, kdy Putinovo Rusko dodávky plynu zastavilo. O více než dekádu později je podle něj Putin stále člověk, který je znalý situace. „Pořád zůstává detailním znalcem energetiky. Bylo vidět, že den co den sleduje ceny na trzích,“ poznamenal Bartuška.

„Pokud by se ruský plyn do Evropy nyní zavřel, tak by to byla největší zkouška ruského systému vůbec. Ale věřím, že bychom to zvládli,“ řekl Bartuška s dovětkem, že by to ovšem bylo pro evropské země dražší.

Tagy:
válka ropa Vladimir Putin armáda Evropa NATO Ukrajina plyn energetika Rusko 360° Václav Bartuška Jan Kofroň