Světové armády v pohybu. NATO opevňuje východ Evropy, na Ukrajinu doráží i Bělorusko

Pod velení NATO ve Středozemním moři spadla i americká letadlová loď USS Harry S. Truman.

360° (124)

Ať už byly původní úmysly Ruska jakékoli, neustálé přesouvání armád udělalo z ukrajinské bezpečností otázky téma číslo jedna pro NATO i jeho spojence. Potenciální invaze vojsk Moskvy na Ukrajinu už se neřeší jen na papíře, hned několik států vysílá směrem k Ukrajině vojáky, stíhačky a lodě.

Flotila ruských válečných lodí, které mohou převážet i tanky, minulý týden opustila Baltské moře a míří do Středozemí. Má jít o cvičení. Moskva poslala vojáky do Běloruska, další jednotky posílá k hranicím s Ukrajinou. Rovněž se má jednat o cvičení.

I když Rusko na diplomatických mítincích nikdy ani nenaznačilo, že by chtělo napadnout Ukrajinu, nikdo se nemůže divit, že je NATO kvůli operacím Kremlu na nohou. Tím spíš, když v pondělí běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že také vyšle k hranicím Ukrajiny své vojáky, protože Kyjev prý dělá to samé. Upozornil na to list The Guardian.

Americký prezident Joe Biden mezitím jasně vycítil šanci na zastavení poklesu popularity a vysílá k Moskvě ostré rétorické signály. Oznámil, že je ochoten podpořit operace NATO ve východní Evropě a poslat do oblasti až pět tisíc vojáků. Pokud se situace vyostří, je Biden připraven přispět dalšími 45 tisíci vojáky. Do Středomoří navíc USA vyslaly v rámci akcí aliance letadlovou loď USS Harry S. Truman.

Americká vláda už kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu uvedla do zvýšené pohotovosti 8 500 amerických vojáků, kteří mají být připraveni na případné rychlé nasazení v Evropě. Mluvčí Pentagonu ale sdělil, že žádné rozhodnutí zatím učiněno nebylo.

Moskva úmysly spojenců označila za hysterii. Jak vyplývá z příspěvků na sociálních sítích, také mnozí Češi se rozcházejí v odpovědi na otázku, kdo je v roli agresora.

S konkrétními operacemi mezitím započaly i další členské státy Severoatlantické aliance, některé z níže popsaných přesunů ale byly plánované dopředu:

  • Dánsko posílí loděmi oblast Pobaltí a do Litvy vyšle čtyři letadla.
  • Do operací NATO už zasáhla i Paříž, která zvažuje poslat jednotky do Rumunska a posílit tak obranu východní Evropy.
  • Specifický pohled na současné dění má Velká Británie. Londýn patří mezi země, které nejhlasitěji upozorňuji na riziko ruské invaze na Ukrajinu, žádné vojáky ale Spojené království na východ Evropy poslat nechce. Na Ukrajinu ovšem posílá zbraně.
  • Německo znovu zopakovalo, že se nehodlá podílet na eskalaci napětí a celou situaci chce řešit výhradně diplomaticky.

Tagy: