Putin nemá vagnerovce pod kontrolou. Kvůli mobilizaci zažije horké chvíle, říká analytik

Člen Vagnerovy skupiny na Ukrajině (ilustrační foto)

Visingr: Jakou roli hrají ve válce Vagnerovci

Vladimir Putin nemá Vagnerovu skupinu plně pod kontrolou, říká vojenský analytik Lukáš Visingr. Jedná se však o jednu z nejúspěšnějších ruských sil během invaze na Ukrajinu. Zakladatel skupiny nicméně zkušenější veterány v jednotce doplňuje nováčky bez výcviku, ti pak slouží jen jako „potrava pro děla“. Mobilizace podle odborníka ruské problémy jen prohloubí.

Navzdory přesvědčení některých lidí není Vagnerova skupina soukromou armádou, kterou by měl na povel Vladimir Putin. Její skutečnou pozici vysvětlil ve Zprávách na CNN Prima NEWS analytik Lukáš Visingr. „V průběhu konfliktu v Sýrii se vagnerovci zapojili do akce, kterou Kreml téměř jistě neschválil. Moskva pak dala implicitně najevo, že se jí akce nepozdávala,“ popsal historický vztah vojenské skupiny k ruskému vedení.

Síla a efektivita Vagnerových jednotek se nedá podle Visingra jednoznačně zhodnotit. „Na Ukrajině musíme rozlišit, o které vagnerovce se jedná. Jsou tam veteráni se zkušenostmi z konfliktů, ti odvedli z čistě vojenského hlediska dobrou práci, patří mezi nejlepší síly, jaké Rusko má. Na druhé straně Prigožin (zakladatel jednotky, pozn. red.) hromadně nabírá bojovníky všude možně, včetně vězení,“ popsal analytik rozdíly mezi členy útvaru. Nováčci jsou podle něj nasazováni jako obyčejná pěchota, která má tvořit „potravu pro děla“.

Mobilizace prohloubí ruské problémy

Mobilizace oznámená Putinem podle odborníka ruské problémy nevyřeší, naopak je spíše prohloubí. „Rusko má dlouhodobě obrovské logistické problémy,“ konstatoval vojenský expert. Zvýšení množství vojáků na frontě pak ještě více ztíží zásobování. Bojová hodnota nových branců pak bude podle Visingra nejspíše mizivá. Zejména kvůli nedostatečnému výcviku.

„Dá se očekávat, že bude docházet k masovým dezercím, možná i vzpourám. To bude ruskou armádu dále rozkládat. Mobilizace působí obrovské společenské a politické problémy. Putin byl k tomu kroku dotlačen. Rizik si byl dobře vědom a dlouho se proto mobilizaci bránil. Rusko čekají opravdu horké chvíle,“ uzavřel bezpečnostní analytik.

Tagy: