Putin nezapomíná a dokáže se mstít. Na místě „zchudlého“ Prigožina bych měl obavy, říká Just

Ruský prezident Vladimir Putin

360° 4.7.2023

Ruský stát a Vladimir Putin nezapomínají a dokáží se mstít, a to dokonce i po několika letech či desetiletích. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to konstatoval spolupracovník redakce žijící v Moskvě Jiří Just. „Na místě Jevgenije Prigožina bych měl skutečně obavy,“ uvedl ve vysílání expert.

Před několika dny se Jevgenij Prigožin, šéf Vagnerovy skupiny, údajně pokusil o převrat v Rusku. Nebo se to alespoň tak jevilo. Nicméně s odstupem času to na převrat úplně nevypadá – Prigožinovi totiž byly vráceny peníze i další dokumenty.

ČTĚTE TAKÉ: Má Putin dvojníka, nebo ne? Spor, který je v Rusku už takovým národním sportem, říká Just

„V ruských médiích se objevila informace, že mu byly navráceny finanční prostředky, aby mohl platit svým žoldákům a pokrývat závazky vůči rodinám padlých žoldáků. Má to být spíš pomoc těm bojovníkům, ne Prigožinovi, aby zůstal, řekněme, u peněz,“ míní Jiří Just.

Podle něj má teď Prigožin naopak finanční trable. „Podle informací nezávislých ruských médií byl přinucen rozprodat většinu svých aktiv či uzavřít své podnikání v Rusku. A to se týká dokonce i té nechvalně známé společnosti Concord, přes kterou se praly ruské státní peníze a posílaly se vagnerovcům,“ vysvětlil Just s tím, že se Prigožinovi rozhodně neulevilo.

„Putin ani ruská propaganda nezapomínají, stále jdou proti němu,“ uvedl expert. Prigožin si tak už zřejmě nikdy neoddychne. „Vladimir Putin se dokáže mstít svým nepřátelům,“ doplnil Just.

Směrem na Moskvu 24. června v odpoledních hodinách mířily konvoje žoldnéřů Vagnerovy vojenské skupiny pod vedením Prigožina, který se dožadoval výměny vojenského velení ruské armády. Téhož dne večer pak ruský tisk informoval, že se běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi povedlo dojednat s Prigožinem návrat bojovníků na základny.

Tagy:
Vladimir Putin propaganda Jiří Just Rusko 360° Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin