Putinova čistka mezi špiony. Šéfa ruských zpravodajských služeb převezli do vězení

Putin nedávno zintenzivnil zásahy proti médiím a jednotlivcům, kteří se nepodřizují ruské straně ve válce.

Vrchní generál Federální služby bezpečnosti (FSB) Sergej Beseda byl převezen do přísně střeženého moskevského vězení Lefortovo. Doposud byl držen v domácím vězení. Má jít o varování pro ostatní, uvádí web Daily Mail.

Kvůli zpackané operaci na Ukrajině údajně provádí ruský prezident Vladimir Putin čistky ve svých tajných službách. Jako varování pro jeho spolupracovníky byl do přísně střeženého moskevského vězení Lefortovo umístěn generálplukovník Sergej Beseda, osmašedesátiletý šéf 5. služby FSB, který byl doposud držen v domácím vězení. Nyní má čelit závažným obviněním za selhání zpravodajských služeb při invazi na Ukrajinu, uvádí web Daily Mail.

Případ Sergeje Besedy vyšetřuje Vojenské vyšetřovací oddělení Vyšetřovacího výboru. Uvedl to expert ruské rozvědky Andrej Soldatov, který umístění jednoho z nevyšších představitelů tajné služby FSB do vězení odhalil.

Putin se prý obává, že špioni vyzradili plány invaze na Ukrajinu. Ruský vůdce tak byl na základě informací tajných služeb přesvědčen, že jeho jednotky budou mnozí Ukrajinci vítat a dosáhnou tak rychlého vítězství. Ve skutečnosti však narazily na tvrdý odpor.

Beseda byl dlouholetým důvěrníkem Putinových tajných služeb a od roku 2009 zastával funkci šéfa 5. služby FSB. Rusko jeho zatčení ani zadržení v Lefortovu nepotvrdilo. Věznice Lefortovo byla v sovětské éře notoricky známá jako věznice pro politické vězně a je běžně využívána k věznění osob podezřelých ze zrady.

Tagy: