Moskva povolá další dva miliony vojáků, obává se ruský politolog. Řekl, kdy Putin skončí

Trénink branců v Rusku

Válka na Ukrajině (25.11.2022 11:00)

Internetem se šíří domněnky, že Vladimir Putin má po Novém roce v plánu vyhlásit další fázi mobilizace, která má být ještě masivnější než ta první. V konečném součtu by mohly vyrazit do boje až dva miliony vojáků, z toho 300 tisíc žen. Myslí si to ruský politolog Valerij Solověj, který zároveň předpověděl, kdy Putin odejde z úřadu.

Putin vyhlásil částečnou mobilizaci v září, na základě příkazu měly ruské úřady odvelet na bojiště až 300 tisíc branců. Mobilizace sice oficiálně skončila, na některých místech ale údajně probíhá dál.

Teď se šíří domněnky, že se startem nového roku nařídí Rusko další, a tentokrát mnohem mohutnější, mobilizaci. Informaci zveřejnil telegramový kanál General SVR, který pravidelně zveřejňuje interní zprávy z okruhu Kremlu.

„Putin považuje za dostačující povolat další dva miliony lidí, z toho 300 tisíc žen. Velký počet obětí z řad mobilizovaných podle prezidenta povede ke sjednocení ruské společnosti a k posílení současného režimu. A to nezávisle na tom, zda bude výsledkem vítězství, nebo porážka,“ uvedl kanál, podle kterého mobilizace začne v lednu.

Mimo zmíněný telegramový účet očekává ruskou mobilizaci také politolog Valerij Solověj. „Ten záměr je mobilizovat nikoli 300 tisíc, 400 tisíc nebo 500 tisíc lidí, ale s trochou štěstí až dva miliony, a to včetně 300 tisíc žen. A to po konci oslav Nového roku,“ uvedl Solověj podle listu Daily Mail. „Navíc se plánuje ve stejné době zavést i stanné právo,“ dodal politolog.

Podle něj budou mimořádná trestní opatření platit pro celé Rusko, případně pro některé jeho části. „Týkalo by se to velkých měst jako Moskva nebo Petrohrad,“ myslí si Solověj.

Politolog se domnívá, že Putin může zrychlovat dynamiku války kvůli tomu, že je vážně nemocný a „šíří se v něm rakovina“. „Rozhodně odejde z úřadu ještě před začátkem roku 2024,“ má jasno Solověj. „Je dokonce možné, že oznámí svůj odchod ještě před Novým rokem, ale všechno záleží na jeho zdraví,“ doplnil.

Putin v izolaci?

V posledních dnech se opět vyrojily spekulace o tom, že se Putinův zdravotní stav horší. A to poté, co byly zveřejněny fotky ruského prezidenta ze schůzky s jeho kubánským protějškem Miguelem Bermudezem. Podle novinářů z britského bulvárního deníku Daily Mirror byl velmi podezřelý křečovitý způsob, jakým Putin svíral rukojeť své židle.

„Ruka ruského vůdce se také zdá mít fialovou barvu. Vedle kubánského vůdce navíc působil celkově scvrklým dojmem a jeho obličej vypadal nafoukle a bledě,“ uvádí analýza periodika.

Telegramový účet General SVR předpovídá, že masivní mobilizaci využije Putin k odvrácení pozornosti a v příštím roce se přesune do izolace.

Tagy: