Další mobilizace, zavřené hranice a boj do posledního Rusa. Expert popsal, co Ukrajince čeká

Ruský prezident Vladimir Putin připravuje Rusko na rozsáhlou válku, takříkajíc do posledního Rusa. Na svém YouTube kanálu to uvedl ukrajinský armádní expert Oleh Ždanov. Vojenský analytik se domnívá, že pokud bude v zemi vyhlášena nová vlna mobilizace, bude pro Ukrajinskou armádu obtížnější „rozemlít ruskou vojenskou mašinérii“.

„Putin připravuje armádu na rozsáhlou válku do posledního Rusa,“ uvedl vojenský expert na svých webových stránkách. Předpokládá, že druhá vlna mobilizace může být vyhlášena v rozmezí od 5. do 10. ledna. Nevylučuje, že Rusko kvůli tomu uzavře hranice.

„Putin se chová nelogicky. Vyhlásil částečnou mobilizaci, ačkoliv se mnozí domnívali, že takový krok neudělá. Ve skutečnosti částečná mobilizace probíhá již od dubna na plné obrátky a plná mobilizace – prakticky od září. Pokračují ve shromažďování vojenského personálu, ačkoliv se hovoří o tom, že druhá vlna mobilizace bude vyhlášena 5. ledna. Kvůli tomu, si myslím, uzavřou i své hranice,“ uvedl ukrajinský nezávislý vojenský analytik.

„Putin pumpuje do lidí iluzi o tom, že prý proti nim stojí celý svět, že jsou ve válce proti NATO, ačkoliv na ukrajinském území není jediný voják NATO, prý bojují za suverenitu a nezávislost Ruska. Nezávislost na kom? Ukažte mi toho, kdo Rusku sebral byť jen centimetr půdy,“ rozhořčil se Ždanov.

Možná druhá vlna mobilizace by podle něj mohla pro Ukrajinu znamenat další komplikace. „Bude pro nás složitější rozemlít ruskou vojenskou mašinérii. Zde doufáme v naše partnery,“ uzavřel Ždanov.

Rusům chybí živá síla

O tom, že Rusko spustí začátkem ledna další vlnu mobilizace, mluvil v rozhovoru pro BBC také náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj oproti zářijové mobilizaci nedojde k žádným podstatným změnám. „Přijali rozhodnutí od 5. ledna začít další vlnu mobilizace. Nevím, zda to oficiálně vyhlásí právě 5. ledna. Ale v plánech mají zapsáno 5. ledna,“ řekl Budanov. Rusové mají podle něj obrovské problémy s doplňováním stávajících jednotek a vytvářením nových uskupení. „Chybí jim živá síla,“ vysvětlil.

Ukrajinský generál ve výslužbě Serhij Kryvonos pak v rozhovoru pro televizní kanál Espresso upozornil na to, že Rusové patří mezi nepřátele, které není radno podceňovat. „Jednou z chyb posledního půlroku je, že v médiích neustále slyšíme podceňování nepřítele. Jsou nám předkládány informace, že proti nám bojují pouze alkoholici a narkomani. Mezi tím však ke zničení nepřítele musíme mít vycvičené a vyzbrojené ukrajinské vojáky, kteří jasně vědí, jak je zničit,“ řekl Kryvonos s tím, že hlavní výhodou ruské armády jsou právě její lidské zdroje.

„Zmobilizovali již 300 tisíc lidí a jsou schopni zmobilizovat dalších 300 tisíc anebo klidně půl milionu,“ upozornil.

„Viděli jsme, jak přesně využívají svou taktiku zasypávání našeho území vlastními mrtvolami. V některých oblastech vrhají tolik živé síly bez ohledu na ztráty, že buď nemáme dostatek munice, nebo dostatek zbraní, abychom je zničili. Je jednodušší pochopit, že nepřítel bude postupovat, mobilizovat a cvičit své muže. Musíme se připravit na vleklou válku, která neskončí v únoru nebo březnu příštího roku,“ varoval Kryvonos.

Tagy: