Putin rozjede vražedné běsnění i ve světě, tvrdí finančník. Na seznamu smrti je prý 12 jmen

Smrt opozičního vůdce Alexeje Navalného znamená, že Vladimir Putin ztratil zábrany. Moskva se teď může zaměřit na cíle v zahraničí. K tomuto závěru dospěl v rozhovoru pro The Mirror vlivný finančník a aktivista Bill Browder, podle kterého má ruský prezident seznam smrti s terči ve Velké Británii. Prý je na něm 12 jmen.

Ruské úřady v pátek informovaly o smrti nejvlivnější figury ruské opozice. Alexej Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Bill Browder, vlivný britský finančník, který v minulosti investoval v Rusku, ale Moskva ho označila za bezpečnostní hrozbu, se domnívá, že smrt Navalného mění vše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Našly se ostatky Navalného. Tělo plné modřin rozdmýchalo domněnky o nařízené vraždě

Podle Browdera především ukazuje, že Vladimir Putin při likvidaci odpůrců definitivně ztratil zábrany a může se zaměřit na další cíle. A to i v zahraničí. Na pozoru by se prý měli mít hlavně Britové.

„Skutečnost, že nechal Putin zabít nejpopulárnějšího a nejvýznamnějšího opozičního politika, aniž by se obával následků, dokazuje, že lidé, kteří se staví proti Putinovi v Rusku i v zahraničí, jsou vystaveni mnohem vážnějšímu riziku atentátu,“ řekl Browder pro web The Mirror.

Downing Street na mušce?

„Smrt Alexeje Navalného ukazuje, že Putin ztratil veškerou zdrženlivost a že se pustí do rozsáhlého mezinárodního zabíjení, které bude zahrnovat i zabíjení všech jeho nepřátel ve Velké Británii. Domnívám se, že se zaměří i na ty vysoce postavené. V ohrožení jsou politici,“ varoval finančník, podle kterého je na seznamu smrti nejméně 12 jmen. O koho má jít, ale nezmínil.

Browder v rozhovoru pro britský list připomněl útok novičokem na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, za který byla podle Západu zodpovědná Moskva. Podle finančníka může podobných útoků v zemi přibývat. Jeho názorů si všiml i list Daily Mail.

„Putin je vražedný gangster a zabíjí lidi, kteří stojí v cestě jeho cílům. Pokud se neprobudíme, ocitneme se ve třetí světové. Vyhlásil nám válku a my jsme nereagovali,“ uzavřel Browder.

Jeho společnost Hermitage byla v 90. letech největším investorem v Rusku, kde skupovala privatizované a zkorumpované podniky bývalého Sovětského svazu a snažila se je očistit.

Hodnota společnosti prudce vzrostla, ale v roce 2005 byl Browderovi zakázán vstup do země a o dva roky později jeho sídlo přepadly bezpečnostní složky. Kreml po něm pátrá na základě obvinění z údajného podvodu, za který dostal v nepřítomnosti devět let vězení. Finančník nyní pobývá na přísně tajné adrese.

VIDEO: Alexej Navalnyj, kritik ruského režimu

Tagy: