Putin sám sebe vidí jako Petra Velikého. Rusko se po každé prohrané válce mění, říká expert

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo již více než devět měsíců. Rusko za tu dobu ztratilo přes polovinu území, které se mu v počátku podařilo obsadit. Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský (ČSSD) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že Ruská federace již nasadila skoro 80 procent akceschopných vojenských prostředků. Jak se Rusko vzhledem k neúspěchům na Ukrajině mění?

„Rusové už na Ukrajině nasadili skoro 80 procent disponibilních prostředků. Ztratili polovinu původně získaných území a nenaplnili ani jeden ze svých cílů. Ruská federace na tom technologicky není moc dobře, navíc nevidím možnosti, jak by se to mělo zlepšovat, svou roli tu hrají i západní sankce. Rusko se po každé prohrané válce mění. Nutno zmínit, že ne vždy k lepšímu,“ řekl Jakub Landovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj navíc ruské vedení už není schopné zakrývat vojenské neúspěchy ani před svými lidmi, což se mu minimálně v prvních měsících invaze poměrně dařilo. Landovský také na konkrétním příkladu zmínil, jak je konflikt na Ukrajině materiálně extrémně nákladný: „Během jednoho dne se na Ukrajině vystřílí tolik munice jako tehdy v Afghánistánu za celý měsíc.“

Velvyslanec ČR při NATO se rovněž vyjádřil k osobě ruského vládce Vladimira Putina. „Ruský prezident Vladimir Putin sám sebe vidí jako Petra Velikého, já ho vidím spíš u těch siloviků (v ruštině silný muž, pozn. red.) stalinského typu,“ sdělil.

Podívejte se na celý rozhovor s Jakubem Landovským

Tagy: