Putin utáhl kohoutky. Dodávky plynu se zastavily, ceny v Evropě jsou na maximech

Rusko zemní plyn

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se ráno zastavily. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na údaje německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Upozornila, že dodávky se již od soboty snižovaly. Ceny plynu v Evropě se nyní pohybují v blízkosti rekordních maxim.

Ruský plynárenský gigant Gazprom si na úterý podle Reuters nezarezervoval žádné kapacity pro export prostřednictvím Jamalu, který dodává ruský plyn do Německa přes Polsko.

Gazprom je důležitým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. „Gazprom dodává plyn podle požadavků zákazníků a plně v souladu se současnými smluvními závazky,“ uvedl ruský podnik.

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obviňování, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku na začátku dnešního obchodování dostala nad 153 eur (zhruba 3 860 Kč) za megawatthodinu (MWh). Vykazovala tak růst o více než čtyři procenta a nacházela se v blízkosti rekordních 155 eur, kde byla v říjnu.

„Přerušení ruských dodávek přichází v nejhorší možnou dobu. V Evropě totiž málo fouká, takže produkce elektřiny z větrníků znatelně pokulhává. Navíc panuje poměrně chladné počasí, což samozřejmě poptávku po energiích umocňuje,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Zejména, pokud v nadcházejících týdnech udeří v EU mrazy, nelze rozhodně vyloučit blackouty nebo nutnost sériově, region po regionu, přerušovat dodávky elektřiny podnikům i domácnostem," dodal.

Tagy: