Putinův šéfkuchař je stále vlivnější. Ruskému prezidentovi si stěžoval na chyby na Ukrajině

Jevgenij Prigožin

Válka na Ukrajině (26.10.2022 7:00)

Jméno Jevgenij Prigožin je v souvislosti s válkou na Ukrajině slyšet čím dál častěji. Ruský oligarcha, kterému se přezdívá „Putinův šéfkuchař“, se před časem přiznal, že šéfuje žoldnéřské organizaci zvané Vagnerova skupina. S probíhajícím konfliktem si získává vliv i v nejvyšších patrech ruské politiky. Aktuálně se cítí být již natolik silný, že před hlavou státu Putinem otevřeně kritizuje kroky ruské armády. Mír pro něj rozhodně není cesta...

Už delší dobu zahraniční experti hovoří o tom, že v Putinově nejužším kruhu aktuálně bojují o vliv dva tábory. Jeden, možná překvapivě umírněnější, představuje například ministr obrany Sergej Šojgu. Druhý značně radikálnější má mít dvě vůdčí osobnosti – Jevgenije Prigožina a vládce Čečenska Ramzana Kadyrova.

Prigožin, šéf a donátor žoldáků z Vagnerovy skupiny, kteří v předešlých letech působili v Africe nebo Sýrii a nyní válčí proti Ukrajincům, si podle deníku The Washington Post otevřeně stěžoval Putinovi na kroky, které ruská armáda ve válce činí.

Prigožin měl přímo kritizovat právě Šojgua, se kterým má podle amerických zpravodajských služeb čím dál napjatější vztahy. Podle něj je ministr obrany zodpovědný za chyby, které Rusové na Ukrajině kupí.

Kromě toho si rovněž postěžoval na to, že jeho žoldáci z Vagnerovy skupiny dostávají od armádního velení úkoly, na které údajně nemají finanční či materiální kapacitu. The Washington Post zároveň uvádí, že to má být právě Prigožin, kdo před časem stál za zveřejněním videa, na němž si Vagnerovci stěžují na nedostatek jídla či munice, přičemž tím chtěl přimět Kreml k větší podpoře svých žoldáků a dalšímu očernění Šojgua.

Podle nejmenovaného představitele americké diplomacie, kterého zmiňovaný deník cituje, se nyní Prigožin definitivně odhalil ruské veřejnosti a pokouší si zajistit co největší vliv. „To je přesně ta politická veřejná pozice, o kterou usiluje: ‚Já jsem Jevgenij Prigožin. Jsem zde, abych vám řekl pravdu a tu práci dokončil',“ komentoval anonymní zdroj pro The Washington Post.

Působí u vagnerovců i Češi?

Samotný Prigožin odmítá, že by kritizoval válečné úsilí. „Osobně jsem s Vladimirem Vladimirovičem Putinem v nedávné době nehovořil a nemám to v plánu ani v blízké budoucnosti. Nekritizoval jsem vedení Ozbrojených sil Ruské federace během konfliktu na Ukrajině,“ tvrdil Prigožin v reakci na The Washington Post.

Zároveň se dušoval, že situaci na bojišti nekomentuje. „Nemám právo ji jakkoliv hodnotit v negativní, neutrální či pozitivní podobě,“ dodal Prigožin s dovětkem, že prý není „žádný vojenský odborník“. Přitom již delší dobu se hovořilo o tom, že je šéfem žoldáků z Vagnerovy skupiny. On sám fakt, že organizaci založil, řídí ji a financuje, přiznal až před několika týdny.

Pro ČT24 Prigožin dokonce řekl, že v jeho Vagnerově skupině údajně působí i občané České republiky. „Hlavně chci uvést, že občané České republiky bojují skvěle v řadách Vagnerovy skupiny,“ uvedl Prigožin prostřednictvím své agentury Concord, přičemž Čechy označil za „páteř některých jednotek Vagnerovy skupiny“. „Takzvaný český prapor pojmenovaný po (dobrém vojákovi) Švejkovi dnes skvěle pracuje u Bachmutu,“ dodal šéf vagnerovců.

Putinův šéfkuchař se po letech odhalil

Dosud Prigožin působil spíše v pozadí. Před několika týdny se na světlo světa ale dostalo video, na kterém Prigožin přímo v jedné z ruských věznic přemlouvá trestance, aby se připojili k jeho žoldákům. Lákal uvězněné vrahy, narkomany, sexuální násilníky a další, přičemž za půl roku služby jim sliboval svobodu, navzdory odsouzení.

V prvé řadě je ovšem byznysmen, proto si své jmění zajistil nejen díky vojenským kontraktům pro své žoldáky, ale i přes zmiňovanou agenturu Concord. Ta se stará zejména o catering na různých akcích – často i na těch, kde se nacházel ruský prezident. Proto se mu začalo přezdívat „Putinův šéfkuchař“.

Společně s vládcem Čečenska Kadyrovem nyní Prigožin volá po tom, aby Rusko za žádných okolností na Ukrajině nepolevilo.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina The Washington Post Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Prezident Ruska Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin