Vemte zbraně nebo aspoň lopaty. Putinův šéfkuchař posílá ruské poslance bojovat na frontu

Jevgenij Prigožin

Válka na Ukrajině 13. 10. 2022

Ruští poslanci Státní dumy pořád jen mluví a místo toho by raději měli odjet bojovat na Ukrajinu. To si myslí šéf žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin. Mocnář, kterému se přezdívá „Putinův šéfkuchař“, má nyní podle všeho významný vliv v nejbližším kruhu ruského prezidenta. Zahraniční média uvádí, že společně s čečenským vládcem Ramzanem Kadyrovem patří mezi hlavní válečné štváče v Putinově okolí.

Prigožin svůj drsný vzkaz ruským zákonodárcům dal prostřednictvím sociálních sítí, kde jej zveřejnila například jeho společnost Concord. Ta se stará zejména o catering na různé akce a právě díky ní si Prigožin vysloužil přezdívku „Putinův šéfkuchař“, protože občerstvení zajišťoval na celé řadě akcí, na kterých se ruský prezident nacházel.

„Ti lidé, kteří léta mluvili od pultíků, by měli začít něco dělat,“ stojí v Prigožinově prohlášení, přičemž zde kritizuje například ruské komunisty či přívržence Liberálně-demokratické strany Ruska, které až do své nedávné smrti šéfoval známý ruský nacionalista proslulý kontroverzními výroky Vladimir Žirinovskij.

Následně přímo volá po tom, aby se poslanci Státní dumy sami aktivně zapojili do války. „Páni řečníci, apeluji na vás, abyste vytvořili vlastní jednotky podobné Vagnerově skupině. A ti z vás, kteří nemají organizační schopnosti, vezměte do rukou samopaly nebo aspoň lopatu. V tom bude reálný přínos. To bude pravá služba vlasti,“ zakončuje Prigožin.

Prigožin nabíral i odsouzené, lákal je na milost

Prigožin před časem přiznal, že je skutečně zakladatelem zmiňované organizace žoldáků, jež provádí akce i jinde ve světě, ale nyní je plně zapojena do války na Ukrajině. O jeho spojení s Vagnerovou skupinou se už předtím léta hovořilo.

Žoldnéři s drsnou pověstí však na Ukrajině podle všeho utrpěli významné ztráty. Vyplývá to z toho, že se Prigožin osobně snaží verbovat nováčky, a to klidně i z řad odsouzenců z trestaneckých koloniích. Před časem se na sociálních sítích objevilo video, v němž Prigožin dává vězňům nabídku přidat se k Vagnerově skupině. Přijímal přitom dokonce i vrahy, sexuální násilníky či narkomany.

Na jednu stranu nabízel vězňům lákavou odměnu. „Za šest měsíců se vrátíte domů a dostanete milost,“ prohlašuje na videu Prigožin. Zároveň však dodal, že smrt jim hrozí nejen ze strany Ukrajinců. „Ti z vás, kteří dorazí na místo a po jednom dni řeknou, že tam nemají co dělat, budou označeni jako dezertéři a čeká je popravčí četa,“ prohlásil dále šéf Vagnerovy skupiny odsouzencům na videu.

Sám Prigožin později nepřímo přiznal, že video je pravé. Navíc si ještě přisadil a ukázal, že své rozhodnutí nabírat odsouzence má za správné. „Ti, kteří nechtějí posílat bojovat v řadách Vagnerovy skupiny vězně, místo toho posílají na frontu své děti. Buď to jsou vězni ve Vagnerově skupině, nebo vaše děti. Rozhodněte se,“ vzkázala hlava žoldácké organizace kritikům.

Souboj o Putinovu přízeň

Zahraniční pozorovatelé aktuálně hovoří o tom, že Prigožin stojí společně s Kadyrovem v čele jedné ze dvou hlavních frakcí, které se aktuálně nachází v těsné blízkosti prezidenta Vladimira Putina. Kontroverzní duo je toho názoru, že válku na Ukrajině je nutné dotáhnout do vítězného konce. A to za jakoukoliv cenu.

Na druhé straně pomyslné barikády má stát například ministr obrany Sergej Šojgu. Ten je aktuálně podle všeho pod silnou kritikou kvůli víkendové explozi na Krymském mostu přes Kerčskou úžinu. Prigožin a Kadyrov mají Šojguovi ještě přidávat na vrch kvůli nespokojenosti s ruským postupem na frontě.

Dvojice je navíc v poslední době čím dál více aktivnější ve veřejném prostoru a spekuluje se o tom, že se chtějí zásadnějí podílet na směřování ruské politiky, respektive si chtějí obstarat ještě větší vliv.

Tagy:
válka Vladimir Putin vězení Ukrajina vězni Rusko Státní duma Vagnerova skupina Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Vladimir Volfovič Žirinovskij Jevgenij Prigožin