Původně vyhozené knihy ožívají v knihobudkách

Symbolicky v březnu, měsíci knihy, zahájila před čtyřmi lety firma FCC na Vysočině projekt na záchranu a využití knih, které lidé původně odevzdali do sběru. Starší, ale nepoškozené knihy dělají radost v domovech pro seniory nebo na principu re-use ožívají v tzv. knihobudkách.

Knížky, mezi nimiž zájemci naleznou cestopisy, pohádky pro děti, detektivky, komiksy i naučnou literaturu, odevzdávají lidé na jihlavských provozovnách v Hruškových Dvorech a U Hlavního nádraží v Bedřichově. Další knihy se podařilo shromáždit díky sbírce studentů a zaměstnanců jihlavského gymnázia.

„V průběhu jednoho dne studenti, učitelé a provozní zaměstnanci školy nosili do kontejneru starší zachovalé knihy rozličných žánrů. Sebranou literaturu jsme věnovali čtenářům v domovech seniorů a ústavech sociální péče,“ uvádí Radek Kourek ze společnosti FCC, lídra na poli odpadového hospodářství.

Jedná se o starší, avšak zachovalé knihy a časopisy, které lidé již nepotřebují, ovšem jiného čtenáře mohou potěšit. Společnost FCC Česká republika pak knihy předává novým čtenářům. Kromě obyvatel domovů pro seniory dělají radost též cestujícím na železnici nebo malým pacientům v čekárnách u dětských lékařů v Jihlavě.

Další využití nacházejí knížky v tzv. knihobudkách. Dřevo pro výrobu knihobudky má podobný původ jako knihy. Pochází totiž ze zbytkového dřeva odevzdaného do sběrného dvora, o výrobu se postarali studenti Střední stavební školy Jihlava. Knihobudky fungují dle hesla „Půjč si, přečti a vrať, nebo si knížku můžeš odnést domů“. V Jihlavě si takto mohou volný čas zpestřit ti, kdo zamíří do ZOO nebo Vodního ráje, rozptýlit myšlenky mohou i návštěvníci Nemocnice Jihlava.

Tagy:
kniha odpad domov Jihlava Česko Bedřichov Lékárenský komplex Jihlava