Od stříkaček tažených koňmi po požární roboty. V Přibyslavi se konal rekordní sraz hasičů

Věděli jste, že o Přibyslavi se mluví jako o městě hasičů? A jsou dny, kdy tu pomalu nikoho jiného než hasiče nepotkáte. Tak třeba když si udělají vlastní festival, vůbec největší sraz požární techniky v České republice a možná i v celé Evropě. Po několikaleté pauze organizátoři letos opět na tuto tradici navázali.

Kde jsou hasiči, je i akce. Uhasit umějí všechno, od plamenů až po žízeň. Pojďme si společně zavzpomínat na jeden z letošních nejteplejších letních víkendů. „My jsme si přivezli vlastní bazén s sebou, jelikož jsme čekali, že bude teplo. Počasí vyšlo krásně,“ pochvaluje si před kamerou pořadu Prima Česko jeden z účastníků.

Se vším, co kdy jezdilo, hasilo nebo teprve hasit bude, obsadili požárníci přibyslavské letiště. A počet techniky byl rekordní stejně jako návštěvnost, odhadem 40 tisíc lidí. Tady se mísili profesionální i dobrovolní hasiči s návštěvníky. A vše se točilo kolem techniky. „Je tady přes 400 hasičských automobilů na jednom místě a jsou to všechno vozidla, která jsou aktuálně ve výjezdu. Hlavní myšlenka je samozřejmě setkání hasičů, aby si navzájem ukázali techniku. Dneska už tomu tak není, ale kdysi se hodně dodělávalo podomácku, hasiči byli takoví kreativní,“ vypráví Jiří Votava, zástupce pořadatele ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

ČTĚTE TAKÉ: Mlýnská strouha v Plzni: Kouzelné místo se vzácnými stromy, sochami i poeziomatem

To nejlepší z hasičské techniky na jednom místě

Hasiči z garáží vytáhli ty nejlepší kousky – od koněm tažených stříkaček až po moderní vozy. Ovšem i výjezdy k požárům musejí jít s dobou, a tak je pohon auta plně na elektřinu, včetně čerpadla. To má oproti běžné hasičské technologii jednu zvláštnost: „U nás jsme zvyklí, že ve všech starších i moderních autech sedíme po směru jízdy, kdežto tady mají hasiči prostup skrz a sedí zády jako v autobuse nebo tramvaji,“ říká Jiří Votava s tím, že na letišti se s kolegy při sjezdu pochlubili i robotickým bojovníkem s plameny nebo zásahovými obleky jako z katastrofických filmů.

Na zemi hořel oheň, ve vzduchu kroužila letadla i vrtulníky. Bylo to akční a napínavé, na Pyrocaru naštěstí jen jako ukázka.

Tagy: